El Papa Francesc presidirà una vigília penitencial el pròxim 1 d'octubre a la basílica de Sant Pere per "demanar perdó" pels pecats de l'Església. Francesc ho farà un dia abans que comencin les sessions de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes. La vigília comptarà amb testimonis d'alguns d'aquests pecats què vol redimir-se la Santa Seu com víctimes de la guerra, dels abusos i de les migracions. En concret es confessaran els pecats contra la pau i contra la creació, els pobles indígenes i els migrants, contra les dones, les famílies i els joves o contra la pobresa. Cal destacar que en aquesta vigília sí que es parlarà del pecat dels abusos. Des del Sínode consideren que ""no es tracta de denunciar el pecat dels altres, sinó de reconèixer-se part d'aquells que per omissió o acció es converteixen en causa de sofriment, responsables del mal sofert pels innocents o indefensos". La vigília penitencial de Sant Pere estarà "oberta a tothom" i segons ha assenyalat el cardenal Mario Grech, en la presentació del Sínode, "es diran pel seu nom els pecats que causen més dolor i vergonya" a l'Església.

El Pontífex reunirà als bisbes de tot el món per debatre el futur de l'Església

L'endemà de la vigília, arrencarà la reunió de bisbes de tot el món, que començarà el 2 d'octubre, i s'estendrà fins al 27, i on participaran 368 delegats del Sínode, on una quarta no seran bisbes. Així que dels 368 participants, 96 seran laics, religiosos o sacerdots.

Tot i aquest missatge de perdó per part de la Santa Seu, el Sínode ha deixat fora de les discussions els temes més controvertits entre ells l'accés de les dones al diaconat, el celibat sacerdotal i l'obertura a ordenar sacerdots casats, l'acolliment als homosexuals o els divorciats que es tornen a casar. Encara que no hi ha grans canvis respecte a l'organització del Sínode en relació amb la reunió de bisbes del 2023, els organitzadors han inclòs alguns fòrums que estaran oberts al públic. Amb tot, les discussions principals continuaran sent confidencials de manera que cap delegat podrà avançar els continguts o les posicions dels debats. L'agenda del Sínode preveu que aquests experts i tècnics informin sobre l'estat de les seves reflexions en el Sínode d'octubre, però el Papa ha estès els terminis perquè tinguin més temps a disposició per a presentar les seves conclusions, que hauran de concloure el juny de 2025.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!