La decisió del Vaticà de beneir les parelles del mateix sexe, deixant clar que no s'equiparen a un matrimoni als ulls de l'Església catòlica va agafar per sorpresa a la comunitat catòlica i a bona part del món. Tant és així que diversos bisbes o comunitats dins de l'Església catòlica han intentat aigualir la decisió o, directament, l'han rebutjat de forma frontal. En aquest context, el papa Francesc ha sortit en defensa de la benedicció de parelles homosexuals i ha apuntat que els que deploren aquesta decisió és perquè han tret "conclusions lletges" i no l'entenen.
"De vegades les decisions no s'accepten, però en la majoria dels casos, quan no s'accepten, és perquè no s'entenen", ha assenyalat Francisco en les primeres declaracions públiques al document del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, Fiducia Supplicans, que va obrir al desembre la possibilitat de beneir les parelles en situació "irregular", incloses les del mateix sexe. "El perill és que si alguna cosa no m'agrada i ho poso (l'oposició) al meu cor, em converteixo en una resistència i trec conclusions lletges", ha explicat el pontífex en un canal de la televisió italiana, segons recull Europa Press.
El Papa respon a les crítiques
El canvi en la Doctrina de la Fe ha provocat una allau de crítiques al món catòlic fins al punt que els bisbes africans en conjunt (menys els de Sud-àfrica i Kenya) s'han negat a aplicar-ho al seu continent. No han estat els únics a posar el crit al cel, el prefecte emèrit de la Congregació per al Culte Diví i Disciplina dels Sagraments, el cardenal Robert Sarah, ha arribat a acusar el papa Francesc d'heretgia. A l'entrevista, el pontífex no ha entrat directament a respondre crítiques individuals, però ha reforçat la seva postura a favor d'aquestes benediccions.
"El Senyor beneeix tots, tots, els que venen. A cada persona. Després la gent té a veure quin camí li proposa el Senyor. Però cal portar-los de la mà i ajudar-los a anar per aquest camí, no condemnar-los des del principi. Aquesta és la tasca pastoral de l'Església", ja sentenciat el Papa.
"En 54 anys de sacerdot, només una vegada he negat el perdó: per la hipocresia de la persona", ha declarat. A més, el Papa ha remarcat que Déu "castiga per corregir, per amor", com "una mare i un pare que tenen més dolor a les mans que un nen al darrere" si li donen un cop. "El Senyor mai no es cansa de perdonar, som nosaltres els que ens cansem de demanar perdó", ha afegit. En aquest sentit, ha destacat que el problema són els “cors endurits”.