El papa Francesc s'ha disculpat després de dir a porta tancada que no vol homosexuals als seminaris perquè "ja hi ha molta mariconeria". La Santa Seu ha emès aquest dimarts un comunicat en què assegura que el pontífex "no ha pretès mai ofendre ni expressar-se en termes homòfobs" i recorda que a l'Església "hi ha lloc per a tothom. Ningú és inútil, ningú és superflu. Tal com som, tots". La nota diu que el Sant Pare ha "dirigit disculpes a qui s'ha sentit ofès per l'ús d'un terme divulgat per altres".
La desencertada frase que suposadament va pronunciar el màxim representant de l'Església catòlica va tenir lloc el passat 20 de maig a la sala del sínode del Vaticà durant una reunió amb els 200 bisbes de la Conferència Episcopal Italiana (CEI). En el marc de la trobada va sorgir la qüestió de l'homosexualitat als seminaris catòlics. Va ser en aquell moment quan el Papa va pronunciar les controvertides paraules, segons van recollir diversos mitjans, com ara La Repubblica o Corriere della Sera, que van parlar amb bisbes presents. El terme italià que va utilitzar el Sant Pare va ser 'frociaggine', que es pot traduir com 'mariconeria'. La conversa va ser a porta tancada i, segons les mateixes fonts, es va pronunciar en to col·loquial i distès.
El Sant Pare reitera la posició de l'Església
Si bé el Sant Pare va insistir en la necessitat d'acollir a tothom, també va reiterar la posició de l'Església amb una instrucció del dicasteri del Clero que el 2005, amb Benet XVI, i confirmada el 2016 amb Francesc, establia que "l'Església, respectant profundament les persones en qüestió, no pot admetre en el seminari i en les Sagrades Ordres els qui practiquen l'homosexualitat, tenen tendències homosexuals profundament arrelades o donen suport a l'anomenada cultura gai".
Sí a la benedicció de parelles homosexuals
El Vaticà va acceptar a finals de l'any passat la benedicció de parelles homosexuals o divorciats que s'han tornat a casar sense equiparar aquestes unions amb el matrimoni. El document mostra un canvi de posicionament dins l'Església catòlica. El cardenal argentí Víctor Manuel Fernández ca dir en el preàmbul del text que "es pot entendre la possibilitat de beneir les parelles en situacions irregulars i a les parelles del mateix sexe sense convalidar oficialment el seu estatus ni alterar de cap manera l'ensenyament perenne de l'Església sobre el matrimoni". La Santa Seu deixa clar que aquesta acció no pot confondre's amb la institució del matrimoni —definida com "la unió exclusiva, estable i indissoluble entre un home i una dona, naturalment oberta a engendrar fills"—.