El món ha dit adeu definitivament al papa Francesc aquest dissabte al matí en una cerimònia multitudinària a la Ciutat del Vaticà i pels carrers del centre de Roma, fins a la basílica de Santa Maria Major, lloc on s'han dipositat les despulles del pontífex argentí. A partir d'ara, doncs, comença el compte enrere per a escollir el successor de Francesc. Primer es respectarà el període de nou dies de dol, que comencen a comptar a partir del dia de la cerimònia d'enterrament i s'estendrà fins al 4 de maig. Llavors, s'iniciarà la trobada dels 133 cardenals per a escollir el nou papa. El conclave ha de començar entre 15 i 20 dies després de la mort del Papa, és a dir, a partir del 6 de maig. Tot i això, com que tots els cardenals electors ja són al Vaticà, podria començar el 5 de maig.

Comencen els Novendials, el període de dol

El Vaticà ha començat aquest dissabte els tradicionals nou dies de dol per la defunció del Papa. Aquest període, conegut com a Novendials, comprèn una missa diària dedicada a diferents sectors de l'Església i serà presidida per cardenals d'alt rang. El calendari d'homenatges va ser aprovat durant la Segona Congregació General de Cardenals, que va tenir lloc dimecres passat a l'Aula del Sínode, on 103 cardenals van votar el cronograma litúrgic. El programa és el següent:

  • Diumenge 27 d'abril. A les 10:30 h: Missa a la plaça de Sant Pere per a treballadors i fidels de la Ciutat del Vaticà, presidida pel cardenal Pietro Parolin.
  • Dilluns 28 d'abril. A les 17.00 h: Missa per a l'Església de Roma, presidida pel cardenal Baldassare Reina.
  • Dimarts 29 d'abril. A les 17.00 h: Missa per als Capítols de les Basíliques Papals, a càrrec del cardenal Mauro Gambetti.
  • Dimecres 30 d'abril. A les 17.00 h: Missa per a la Capella Papal, presidida pel cardenal Leonardo Sandri.
  • Dijous 1 de maig. A les 17:00 h: Missa per a la Cúria Romana, a càrrec del cardenal Kevin Joseph Farrell.
  • Divendres 2 de maig. A les 17:00 h: Missa per a les Esglésies Orientals, presidida pel cardenal Claudio Gugerotti.
  • Dissabte 3 de maig. A les 17.00 h: Missa per als membres d'Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica, presidida pel cardenal Ángel Fernández Artime.
  • Diumenge 4 de maig. A les 17:00 h: Missa final per a la Capella Papal, a càrrec del cardenal Dominique Mamberti.

Un cop finalitzats els nou dies de dol començarà el Conclave, que triarà el successor de Francesc. Segons l'estipulat, aquesta reunió de la qual participaran els 133 cardenals electors s'iniciarà entre 15 i 20 dies després de la mort del pontífex, és a dir, entre el 6 i l'11 de maig. Tot i això, com que els 133 cardenals ja són a la Ciutat del Vaticà, el Conclave podria començar just un dia després dels Novendials.

Transport del fèretre del papa Francesc pels carrers de Roma / FOTO: Europa Press

El Conclave per a escollir el nou papa

El període de transició entre la mort o renúncia d’un pontífex i l’elecció del seu successor, és conegut en llatí com Apostolica Sedes Vacans (Seu Vacant) i marca un buit de poder simbòlic i jurídic a la cúpula de l’Església, que serà resolt amb la celebració del conclave. D'aquesta manera, la maquinària vaticana continua en funcionament sota un govern provisional. En aquest cas l'Església ha quedat sota la custòdia del cardenal irlandès Kevin Farrel. És, precisament, el camarlenc Farrell l'encarregat de convocar els cardenals a Roma i preparar el conclave. 

El terme conclave prové del llatí "cum clave" ('sota clau') i és el meticulós i tradicional procés mitjançant el qual l'Església catòlica escull el nou papa. Aquest ritual, que es manté gairebé inalterat al llarg dels segles, es desenvolupa a la Capella Sixtina del Vaticà i està marcat per un estricte aïllament i un protocol detallat. Comença amb un sopar d'aïllament en la vigília de l’inici del conclave i segueix amb una missa inaugural, una processó a la Capella Sixtina i una primera votació. 

Tot i que històricament alguns conclaves es van allargar molt (fins i tot anys, com el de Viterbo al segle XIII), les normes actuals estableixen mesures per evitar-ho i limiten la durada del procés. Actualment, el protocol de les votacions es repeteix fins que s'escull papa. Tanmateix, si el procés es repeteix fins a 33 o 34 vegades (aproximadament 13 dies) i no s'ha arribat a un acord, es pot canviar la norma i escollir entre els dos candidats més votats, ara només amb majoria simple en lloc de la majoria qualificada de dos terços (és a dir, que n'hi hauria prou amb 67 vots). Això vol dir que, tot i que no hi ha una data límit estricta, el sistema impedeix que el procés s’allargui indefinidament. En les últimes ocasions, malgrat això, el conclave rarament ha durat més de dues setmanes.

El fèretre del papa Francesc, a la seva arribada a la basílica de Santa Maria la Major / FOTO: Vaticans News)

La 'fumatta'

Cada dues votacions, les paperetes en què els cardenals han escrit el seu candidat es cremen dins de la Capella Sixtina. El fum que neix surt per la xemeneia situada a la teulada de la Capella Sixtina: fum negre indica que no s’ha arribat a un acord, mentre que fum blanc (acompanyat de les sis campanes de Sant Pere) significa que s’ha elegit un nou papa. Així, el flamant Papa és conduït a la Sala de les Llàgrimes, adjacent a la Capella Sixtina, on es posa la nova túnica blanca i les sabatilles vermelles.

El Papa és presentat llavors a la multitud reunida al Vaticà des del balcó principal de la Basílica de Sant Pere amb les famoses paraules: “Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam!” (Els anuncio amb gran alegria que tenim un Papa).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!