El papa Francesc ha obert la porta a "revisar" el celibat a l'Església catòlica, ha afirmat en una entrevista publicada aquest divendres al mitjà argentí Infobae amb motiu del desè aniversari del seu papat. "No hi ha cap contradicció perquè un sacerdot es pugui casar. El celibat a l'Església occidental és una prescripció temporal: no sé si es resol d'un mode o d'altre, però és provisòria en aquest sentit", ha assenyalat des de la seva residència a la Ciutat del Vaticà.
Preguntat sobre si "podria revisar-se" la qüestió del celibat, el Papa ha respost amb un clar "sí, sí" — per després afegir que tots els membres de l'Església oriental, o els qui ho volen, "estan casats". "A l'Església catòlica hi ha sacerdots casats: tot el ritu oriental es casa. Tot. Aquí a la Cúria en tenim un, avui mateix me l'he creuat, que té la seva senyora i el seu fill", ha assegurat la màxima autoritat del catolicisme.
Debat a l'Església catòlica
El papa Francesc també ha reconegut que "de vegades el celibat et pot portar a un masclisme" i ha subratllat la necessitat de nomenar a més dones en llocs de responsabilitat del Vaticà. "El Consell d'Economia són sis cardenals i sis laics. Els laics tots barons, per descomptat. Vam haver de renovar i vaig posar un baró i cinc dones (...). En lloc de posar un vicegovernador, vaig posar una vicegovernadora, i ell (el governador, Fernando Berges) se sent molt més ajudat perquè les dones resolen i resolen bé", ha assenyalat. A més, ha afegit: "Tenen una altra metodologia, les dones. Tenen un sentit del temps, de l'espera, de la paciència, divers a l'home. Això no fa disminuir a l'home, són diferents. I han de complementar-se".
Les declaracions s'han produït en un context de creixent debat a l'Església catòlica, sobretot després de la irrupció fa tres anys del procés sinodal a Alemanya — un fòrum de diàleg per superar la crisi que viu la institució, sacsejada pels escàndols d'abusos sexuals a menors. D'aquí han sorgit propostes com la fi del celibat obligatori o que les dones tinguin accés al sacerdoci, així com qüestions sobre l'homosexualitat. Tot plegat està creant malestar en el Vaticà, on hi ha por d'un cisma de l'Església alemanya. De fet, un cardenal alemany ja va dir que a Barcelona s'estan plantejant beneir les parelles gais.
Alemanya: beneir parelles homosexuals l'any 2026
En aquest sentit, aquest divendres s'ha decidit en una conferència del Camí Sinodal que els sacerdots catòlics alemanys podran beneir unions de parelles homosexuals a partir del 2026. El lapse de tres anys es farà servir per establir la litúrgia exacta de la cerimònia, amb la participació de la Conferència Episcopal alemanya i altres òrgans. La decisió forma part de la resolució titulada "Benediccions per a parelles que s'estimen". I és que negar-se a beneir parelles "que volen viure la seva unió en l'amor, l'obligació i la responsabilitat mútues i per Déu" seria una actitud mancada de compassió i discriminatòria, a banda de no estar justificada des del punt de vista teològic — diu el document.
La fi del celibat i l'inici de la benedicció de parelles homosexuals està més a prop. El següent pas? La inclusió de les dones. Va ser també a Alemanya quan aquest dijous organitzacions de dones i joves catòlics es van manifestar a Frankfurt per demanar el sacerdoci femení i una Església catòlica amb més diversitat. "Jesús també tenia dos pares", van cridar alguns dels manifestants — mentre agrupacions conservadores instaven el Camí Sinodal a "no fer com Martí Luter", que va inspirar la reforma protestant.