El papa Francesc es va sorprendre per beneir la Moreneta de Girona en castellà. Va ser fa dues setmanes, el dissabte 7 d'octubre, quan el pontífex va preguntar al cardenal Joan Josep Omella per la llengua en què estava escrit un text que havia de llegir a l'hora de beneir la imatge de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona —durant l'audiència als participants en el pelegrinatge a Roma de la confraria de la Mare de Déu de Montserrat, amb motiu dels 800 anys de la seva fundació. I és que va veure que el text estava en castellà i va preguntar: "No ha de ser en català?". La resposta del cardenal va ser un clar "no" i el Papa va procedir a la lectura de Déu de la tendresa en castellà.

Fonts de l'Arquebisbat han apuntat a l'ACN que aquesta mena d'actes estan molt planificats i que tot està pautat, alhora que han recordat que el papa Francesc fa servir habitualment l'italià i el castellà. A més, han remarcat que el pontífex va saludar amb un "bon dia a tots" al principi de l'audiència. Sigui com sigui, el diàleg sobre la llengua del text que s'havia de llegir va tenir lloc mentre acabaven les últimes notes d'un cant en català. El vídeo on es veu la seqüència està penjat al Facebook de l'Abadia de Montserrat.

 

El candidat a nou bisbe de Girona

D'altra banda, el papa Francesc ja ha proposat formalment el candidat a nou bisbe de Girona. És a dir, que ha signat l'acceptació donant el vistiplau al nom que li han fet arribar i ara queda pendent que la persona accepti el càrrec perquè la diòcesi torni a tenir bisbe. I és que la diòcesi fa més d'un any que té el lideratge vacant. L'anterior bisbe, Francesc Pardo, va renunciar al càrrec el juny del 2021 després de complir 75 anys i va morir el 31 de març del 2022. Fidels gironins que van participar en l'esmentat pelegrinatge van aprofitar l'audiència per recordar-li al pontífex la necessitat de relleu. Va ser aleshores quan el Papa va comunicar-los que la situació s'ha desencallat.

Quan es produeix una vacant en una diòcesi, el Codi de Dret Canònic estableix que s'ha de proposar a la Santa Seu una terna de noms —entre els quals hi ha el candidat més idoni. El pontífex és l'encarregat de signar l'acceptació. La proposta formal passa a mans de la nunciatura i de la Conferència Episcopal Espanyola, que li comunica al candidat i aquest té llavors l'opció d'acceptar o declinar el càrrec. De fet, hi ha hagut alguna renúncia prèvia. Però ara la proposta tirarà endavant, segons exposen fonts consultades per l'ACN. A partir d'aquí s'obren dos escenaris: per una banda, que el candidat ja sigui bisbe i que pugui assumir el càrrec; per una altra, que no ho sigui i que l'hagin d'ordenar com a tal.