El papa Francesc, encara convalescent de la greu afectació respiratòria, ha reaparegut al balcó de la basílica de San Pedro per a la benedicció urbi et orbi, després de la missa de Diumenge de Resurrecció. Francesc no havia participat en cap de les cerimònies de la Setmana Santa a causa que continua recuperant-se després d'haver passat 38 dies a l'hospital per una pneumònia bilateral, de la qual va ser donat d'alta el 23 de març. El pontífex argentí, assegut a la cadira de rodes i ja sense les cànules nasals per a l'oxigen, ha desitjat a les 50.000 persones congregades a la plaça una "bona Pasqua", si bé ha cedit la paraula per llegir el seu missatge. També ha mostrat visibles dificultats per mantenir-se despert. Amb tot, no ha volgut deixar de saludar també els fidels des del papamòbil.
“Queridos hermanos y hermanas, ¡Buena Pascua!”
— Universitarios Católicos (@UniCatolicos_es) April 20, 2025
El Papa Francisco saluda a los miles de fieles que le esperaban en la Plaza De San Pedro este Domingo de Resurrección.
pic.twitter.com/qfUYHLax59
Francesc ja havia aparegut per sorpresa aquest dissabte quan va anar a resar a la basílica de Sant Pere abans de la celebració de Vigília del Dissabte Sant i es va parar a saludar alguns grups de pelegrins nord-americans que estaven en aquells moments a la basílica. Preguntat pels mitjans sobre com viu aquesta Setmana Santa en aquests moments delicats de la seva salut, l'octogenari pontífex, amb un fil de veu des de la finestreta del cotxe a la seva sortida de la presó, va respondre: "La visc com puc".
En el seu discurs de Pasqua, llegit pel mestre de cerimònies, Diego Ravelli, el Papa ha fet una crida perquè "cessi el foc a Gaza, que s'alliberin els ostatges i es presti ajuda a la gent". "Em sento proper al sofriment dels cristians a Palestina i a Israel, així com a tot el poble israelià i a tot el poble palestí", ha escrit Francesc. I ha afegit que espera que "tornéssim a esperar que la pau és possible" a Terra Santa. En un altre passatge, fins i tot sense fer explicitar l'acció d'Israel a Gaza, Francesc ha criticat els atacs a hospitals i treballadors humanitaris, si bé també ha denunciat "el creixent clima d'antisemitisme" al món. Francesc també ha deixat unes breus paraules per a les situacions humanes complicades i els conflictes al Líban, Síria o el Iemen.
Combatre la fam, "les armes de la pau"
Tot seguit, el pontífex ha demanat que es freni "la cursa general al rearmament", per propiciar "la pau", i ha avisat que "l'exigència que cada poble té de proveir la seva pròpia defensa no pot transformar-se" en una cursa armamentística. També ha instat a "fer caure les barreres que creen divisió i hi són carregades de conseqüències polítiques i econòmiques". Així mateix, ha fet una crida als qui tenen responsabilitats polítiques a "no cedir a la lògica de la por que aïlla, sinó a utilitzar els recursos disponibles per ajudar als necessitats, combatre la fam i promoure iniciatives que impulsin el desenvolupament". "Aquestes són les 'armes' de la pau: les que construeixen el futur, en lloc de sembrar mort".

El Papa rep JD Vance a Santa Marta
Si bé hi havia dubtes pel seu estat de salut, el Papa ha rebut aquest diumenge al vicepresident dels Estats Units, JD Vance, en la seva residència de casa Santa Marta. El pontífex ha creuat una breu salutació i una felicitació per la Pasqua amb el número 2 Donald Trump en la Casa Blanca, que es troba de viatge oficial a Itàlia. Així ho ha anunciat l'oficina de premsa del Vaticà, que ha confirmat que la salutació es va produir a les 11.30 hores i "va durar només alguns minuts, el temps per intercanviar-se la felicitació per la Pasqua". Mentrestant, a la plaça de San Pedro s'estava celebrant la missa de Diumenge de Resurrecció, aquesta vegada presidida pel cardenal Angelo Comastri.

Per a les qüestions diplomàtiques, Vance s'ha reunit amb el secretari d'Estat vaticà, el cardenal italià Pietro Parolin, amb qui hi ha hagut "un intercanvi de punts de vista sobre la situació internacional, especialment sobre els països marcats per la guerra,", i "de situacions humanitàries difícils, amb especial atenció als migrants, refugiats, i presos", segons va informar el Vaticà en una nota. L'ultraconservador vicepresident americà, que es va convertir al catolicisme el 2019, no oculta les seves crítiques a Francesc i els divideix la posició sobre l'acollida als migrants, així com el Vaticà ha lamentat també les retallades de l'administració de Donald Trump a la cooperació internacional i les deportacions massives.