Mestres, professors i pares denuncien que hi ha centres que "s'autocensuren" i deixen de realitzar algunes activitats que abans es feien amb "tota naturalitat" per por, per no crear més conflicte. Ho han posat de manifest avui, en un acte conjunt del Marc Unitari de la Comunitat Educativa per mostrar el rebuig als atacs que rep l'escola catalana.
Segons han explicat la pressió que reben els mestres arriba fins al punt que una professora de música de tercer de primària -d'un centre del qual no n'ha transcendit el nom- es va qüestionar si era adequat o no estudiar 'L'Estaca' de Lluís Llach tal com deia el currículum; o un professor d'història de secundària que, abordant l'època romana, tenia dubtes de com tractar els conceptes de república i monarquia sense ferir ningú, "subratllant que és un període històric passat que no tenia res a veure amb la situació actual", ha senyalat Àngel Garcia de Comissions Obreres. "És un exemple de la influencia que exerceixen alguns partits, poders i mitjans", ha dit.
Els docents van a treballar amb por
Des del sindicat Ustec-stes, David Córdoba ha denunciat que els professors "no són lliures" de generar debats que abans es feien sense problemes i que eren "la manera que l'alumnat adquirís coneixements i s'enriquís a través de la pluralitat". "L'escola no està aïllada del món, està dins d'una societat", ha sentenciat. "No pot ser que els docents vagin a treballar amb por" ha reblat Josep Riera des de la CGT
Les associacions de pares: “Volen acollonir la societat”
El portaveu de la Fapaes, Pere Farriol ha denunciat el "brutal" assetjament que pateix l'escola catalana, els continuats atacs i els intents "d'acollonir la societat". Farriol ha recordat que, quan els seus fills eren en època escolar i explicaven el dia a dia de l'escola, "mai" se li hauria ocorregut anar ni a la Fiscalia ni a un partit polític: "si no hi estaves d'acord, parlaves amb els mestres i com a molt amb el consell escolar", ha explicat.
"A l'escola s'ha de poder parlar de tot"
Des del MUCE s'ha llegit un manifest de suport als docents afectats, tant "els de Sant Andreu de la Barca i de la Seu d'Urgell que són als jutjats, com els 500 docents amenaçats la setmana passada pel delegat del govern". També han defensat que l'escola "s'ha de preservar com a espai de convivència i cohesió, de respecte dels principis democràtics i de pluralitat ideològica i no partidista". "A l'escola s'ha de poder parlar de tot i s'ha de parlar de tot", han manifestat.