El Parlament ha citat l'arquebisbe de Barcelona i President de la Conferència Episcopal, Joan Josep Omella, perquè comparegui el 29 de gener de 2024 a la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. Així ho ha pogut saber l'ACN de fonts parlamentàries. La comissió també ha cridat pel mateix dia el vicesecretari per a Assumptes Generals de la Conferència Espiscopal Espanyola i Promotor de Justícia del Tribunal de Rota, Carlos López Segovia; el vicesecretari de la Conferència Espiscopal Tarraconense, Enric Termes; l'advocat i representant de l'oficina per la prevenció i la protecció d'abusos de l'arxidiocesi de Tarragona, Carles Ferrer; i el president del Tribunal Eclsesiàstic de l'Arquebisbat de Barcelona, Santiago Bueno.

Així mateix, per a la sessió del 5 de febrer, la comissió ha citat la delegada dicocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables del Bisbat de Solsona, Clara Carbonell; el canceller i secretari general del Bisbat de Vic, David Gómez; el prior de l’Abadia de Montserrat, Bernat Juliol; i el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Mohamed El Ghaidouni.

Crítiques a la comissió

Precisament en la sessió de la comissió del desembre que es va fer aquest dilluns, alguns experts van qüestionar algunes de les iniciatives de la comissió del Parlament, especialment sobre la imprescriptibilitat dels delictes. El catedràtic de dret penal Josep Maria Tamarit va afirmar que seria “un greu error” tornar a prolongar el termini de prescripció dels abusos a menors com a mesura de prevenció o reparació. La presidenta de la comissió, Susanna Segovia, va anunciar aquest octubre que promourien una iniciativa legislativa perquè els delictes de pederàstia no prescriguin mai.

Omella compareixerà en qualitat de testimoni

Omella haurà de comparèixer en qualitat de testimoni a la comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’església del Parlament. Així es va decidir el 27 de març durant la sessió de la comissió, després que ERC, Junts, la CUP i els comuns votessin a favor de la proposta, i el PSC s’hi manifestés en contra. Així doncs, la cita ara ja té data i hora: el 29 de gener a les 15 hores. La reunió de la comissió del març també va servir per tirar endavant el pla de treball plantejat pels grups. S'hi va aprovar citar prop de 90 representants eclesiàstics i institucionals, experts sobre abusos i víctimes, així com membres d'escoles i del lleure. Finalment es va descartar que l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i els bisbes de Solsona i Vic, Francesc Canosa i Roma Casanova, hi hagin d'acudir.

La comissió la presideix la diputada Susanna Segovia (comuns), i en formen part les parlamentàries Judit Alcalá (PSC), Raquel Sans (ERC), Glòria Freixa (Junts), Maria Dolors Sabater (CUP, que deixa el Parlament la setmana que ve i per tant abandonarà també la comissió), Núria Lozano (comuns) i Matías Alonso (Cs).

El president de la Conferència Episcopal Espanyola va negar rotundament a finals d'octubre la xifra de prop de 440.000 víctimes d'abusos sexuals per part de l'Església espanyola que es desprenia de l'informe del Defensor del Poble, perquè al seu entendre "no correspon a la veritat". "Ens dol el tema dels abusos, però no creiem en aquesta extrapolació", va dir en roda de premsa a la seu de la Conferència Episcopal, perquè "si fos així, hi estaríem tots ficats, vostès i jo".