El Parlament escolta aquests dies, en el marc de la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial, diversos experts en seguretat i policia per tal de formular, al final d’aquesta comissió, propostes al Govern de Generalitat de Catalunya sobre com ha de funcionar la policia del país, i, sobretot, en matèria d’ordre públic. Aquest divendres s’han celebrat diverses compareixences. Entre d’altres, la d’Andrés García i Anaïs Franquesa, representants del col·lectiu Irídia. Els dos advocats han desplegat el seu argumentari davant dels diputats per criticar l’actual model de control que fan els Mossos d’Esquadra de les seves unitats d’ordre públic, i han entregat també als assistents un informe sobre l’anàlisi dels mecanismes de control del cos, que detalla alguns dels casos reals que la seva associació té actualment judicialitzats. 

Des d’Irídia s’ha volgut qüestionar alguns dels punts que, asseguren, s’han trobat en les seves investigacions i que posen en dubte la tasca fiscalitzadora que es fa de les actuacions en ordre públic dels Mossos d’Esquadra per part del mateix cos, que arriben a una "situació molt greu o alarmant". En algunes investigacions la policia catalana, segons Irídia, no ha pogut col·laborar amb la justícia per la falta de mecanismes de control i geoposició de les furgonetes d’ordre públic —asseguren que ara tenen un marge de 200 metres. Els advocats han portat al Parlament la proposta de prohibir l'ús de les llançadores de foam, però no han aportat cap eina alternativa en el control de l'ordre públic.

Quatre ferits greus per llançadores de foam

Franquesa ha posat en relleu que la policia catalana permet en els seus protocols l’ús de les llançadores de foam a 20 metres, quan les instruccions d’ús que proposa el fabricant diuen que a menys de 30 metres, les ferides que pot provocar aquest tipus d’armament poden ser molt greus. Segons Irídia, d’ençà de la prohibició de les pilotes de goma, i des que la policia catalana fa servir aquest armament, s’han produït quatre incidents greus. 

Tres ciutadans han perdut l’ull i una quarta persona, una noia, va rebre un impacte al crani, durant les protestes de l’octubre del 2019. És per això que, a més de reclamar més protocols de control intern i fiscalització de les actuacions d’ordre públic, Irídia també ha demanat a la comissió que prohibeixi les llançadores de foam “pel seu caràcter altament lesiu i potencialment letal”, segons ha detallat l’advocat Andrés García.

Des d’Irídia, però, no han aportat cap proposta per quin tipus d’armament es podria fer servir per substituir aquestes llançadores, l’arma que el mateix Parlament de Catalunya va oferir com a alternativa després de la prohibició de les pilotes de goma, l’any 2014. El que sí que han proposat, si no es prohibeixen aquestes armes, és dotar els Mossos d’Esquadra de més mecanismes de control. Entre altres coses, Irídia demana dotar les llançadores de foam de càmeres de gravació d’imatge i so, amb capacitat nocturna, i de posicionament per GPS per tal de poder retre comptes, asseguren, en casos de lesions durant els aldarulls. L'advocat també ha lamentat que no hi hagi mecanismes, actualment, per poder identificar qui i quan s'ha fet ús de l'armament, fins i tot, quan el cas arriba a judici.

Des del col·lectiu d’advocats s’han fet altres propostes per tal que les pugui adoptar la comissió per aconseguir més mecanismes de rendició de comptes, donant més capacitat a la Divisió d’Afers Interns (DAI) i també mecanismes de control interns, com la revisió dels protocols o la redacció d’una auditoria, amb la participació d’entitats i organitzacions externes.

Les dretes espanyoles i el PSC eviten el cara a cara amb Irídia

Les propostes d’Irídia han estat rebutjades completament pels grups del PSC i de Vox, que fins i tot han evitat entrar en el debat amb els dos advocats compareixents. Ciutadans i el Partit Popular no han participat tampoc en la comissió d’aquest matí al Parlament de Catalunya. En canvi, els altres grups amb representació parlamentària sí que han volgut valorar les propostes fetes per Franquesa i García a la comissió. La CUP i En Comú-Podem han abonat les teories dels dos advocats, que reclamen aplicar totes o la majoria de les propostes fetes.

 

Espadaler PauCalleEl diputat Ramon Espadaler (PSC-Units per Avançar) durant la seva intervenció a la comissió / Foto: Pau de la Calle

Esquerra i Junts, els dos partits que formen part del Govern, han volgut refredar part de les crítiques fetes per Irídia i sense cap mena de confrontació, sí que han assegurat que algunes mesures, com la col·locació de més identificacions policials, com les de l’ARRO, ja s’estan aplicant.