En el marc de les primeres comissions parlamentàries, avui ha estat el torn d'una de les dones fortes del Govern que lidera el president Salvador Illa, Núria Parlon, que s'ha presentat davant dels diputats per explicar, com és tradicional, el seu programa de govern durant el mandat que té ella i el seu equip per davant els anys que venen al capdavant d'Interior i Seguretat Pública, com s'ha batejat en aquesta legislatura. L'exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha avançat que es treballarà per "revertir la corba delictiva" com un dels objectius importants del departament. Per fer-ho, a banda de millorar els mitjans del cos (s'hauran de convocar oposicions extraordinàries per arribar al llindar d'agents previstos i pactats amb el govern espanyol) i de l'aposta tecnològica, també ha anunciat que en poc més d'un mes es presentarà un pla específic contra l'ús d'armes blanques a la via pública, que servirà per endurir el dispositiu Daga que ja té actiu el cos dels Mossos d'Esquadra.

Combatre l'ús d'armes blanques

"Ens ocupa i ens preocupa", ha assegurat la consellera Parlon sobre l'increment dels incidents amb armes blanques, que no ha negat. Ha assegurat que Catalunya viu una "situació inèdita" en relació amb aquestes armes i els incidents relacionats. Sense anar més lluny, aquest estiu a Catalunya quatre persones han mort a ganivetades. L'últim cas, a Terrassa, aquest cap de setmana, tal com va avançar ElCaso.cat. "Per patrons culturals, hi ha gent que pensa que pot anar amb armes blanques pel carrer sense que passi res", ha assegurat, i ha demanat revertir-ho. "El pla específic d'armes blanques actuarà en diverses dimensions per millorar i atacar aquesta problemàtica", ha detallat la consellera davant dels diputats dels diferents partits que formen l'arc parlamentari, sabent que aquesta intervenció d'avui, que serveix per marcar el full de ruta, també és escoltada amb atenció pels mateixos policies i també per la societat en general.

"Les dades de la seguretat a casa nostra són raonablement bones", ha assegurat. Però la consellera, lluny de fer un discurs triomfalista, i sabent que és el seu punt de partida, no ha amagat la preocupació per l'increment d'alguns fets delictius, més enllà fins i tot de les armes blanques, i ha acceptat que les dades no són prou bones i que cal millorar. En aquesta línia, Parlon ha assegurat que es treballarà en el vessant més preventiu per abordar totes les problemàtiques, com les ocupacions delinqüencials i també les que genera la instal·lació a casa nostra de màfies estrangeres que han fet de la marihuana el seu modus vivendi. Aquests tipus de negocis, que generen molts beneficis, també generen molta violència i crims associats, que la consellera també ha posat sobre la taula en aquesta intervenció al Parlament de Catalunya.

La carta de presentació de la consellera d'Interior també ha servit per recordar que el PSC té vigent un acord amb ERC per la "governabilitat" -que la diputada d'Esquerra ha recordat que era d'investidura i no de govern; "no poden aplicar el programa de govern del PSC sense nosaltres, o no hi haurà legislatura", li ha etzibat la diputada republicana- i que això també els obligarà a mantenir el que ja s'ha batejat com a feminització del cos, amb l'aplicació de reserva de places per a dones. També ha aprofitat per recordar que els Mossos d'Esquadra, que són la policia integral del país, també necessiten totes les policies locals i organismes municipals per garantir la seguretat, alhora que també ha anunciat que la policia catalana col·laborarà, en aquelles competències compartides, amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Per garantir aquesta seguretat, que l'exalcaldessa ha assegurat que és la clau per al desplegament de totes les altres polítiques, també s'ha mostrat partidària d'endurir la llei per lluitar contra la multireincidència, que és un dels problemes actuals que genera que moltes persones, en paraules textuals de la consellera, "entrin i surtin dels jutjats". Parlon s'ha mostrat a favor de la modificació de la llei que aquesta setmana han presentat, al Congrés dels Diputats, Junts per Catalunya, que reclama, amb el lideratge del moviment local, una reformulació de la llei per endurir les penes i poder combatre amb efectivitat la multireincidència. La consellera també ha avisat que treballarà amb Ramon Espadaler, conseller de Justícia, per abordar aquesta problemàtica.

Els canvis al departament d'Interior i als Mossos

El dia abans de ser nomenat el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, ja va ordenar cessar el cap i el sotscap dels Mossos, els comissaris Sallent i Bosch, que van ser rellevats per Miquel Esquius, antic cap de la regió metropolitana Sud, i per la cap de la regió Central, Alícia Moriana, que van assumir la direcció operativa del cos. Tot i que el recanvi de peces al capdavant de la direcció policial i política dels Mossos va ser molt àgil, encara no s'han trobat relleus pels directors generals de Bombers, Trànsit, Agents Rurals, l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i Protecció Civil, que segueixen sent els mateixos que amb el darrer Govern de Pere Aragonès. Fonts del departament han confirmat que segueixen reorganitzant tots els serveis i que els canvis es faran en les properes setmanes; tot i això, no es descarta que algun dels actuals alts càrrecs d'Esquerra puguin seguir al departament que ara controla el PSC.

Aquests canvis també s'aniran notant els propers mesos en el cos dels Mossos d'Esquadra, després del relleu a la cúpula, però a un ritme diferent del que volien fer els caps més propers a Trapero. Des de la direcció del departament s'ha demanat que es facin els canvis que pertoquin, però de manera tranquil·la i sense trasbals ni purgues a comandaments que havien tingut responsabilitats amb l'antiga Prefectura. En la seva intervenció, la consellera Parlon, si bé ha assegurat que "hi ha marge de millora", no ha mencionat els canvis a la Prefectura dels Mossos que va dur a terme.

La major part de la seva intervenció s'ha centrat en la seguretat, una de les seves cartes amb més valor, amb l'historial a Santa Coloma i també la necessitat de poder-ne treure rèdit polític, i ha passat per sobre de les carpetes de Bombers, Trànsit i Agents Rurals, també responsabilitat del departament d'Interior i Seguretat Pública, rebent les crítiques dels altres partits polítics, com Junts, que li ha demanat "replantejar-se moltes coses de les quals s'havien fet fins ara", i d'Esquerra, que li ha recriminat no haver visitat Agents Rurals o Bombers. La consellera sí que ha assegurat estar en "escolta activa" dels diputats de la comissió d'Interior per treballar amb el projecte comú de la seguretat i evitar convertir la política d'Interior en una batalla política.