En menys d'un dia, partidaris i detractors de la legalització del sindicat de Treballadores Sexuals (OTRAS) han emès els seus respectius posicionaments a través de dos comunicats. Diverses plataformes feministes han llançat un manifest aquest dimarts en el qual, a més de no tolerar la legalització del sindicat, reclamen l'abolició de la prostitució, assegurant que "el feminisme és abolicionista". Just un dia abans, el sindicat OTRAS havia fet públic un manifest contrari a la il·legalització de l'organització que compta amb 1.200 firmes.
Ambdues iniciatives han sorgit un dia abans que l'Audiència Nacional revisi dues demandes contra el sindicat. OTRAS va ser inscrit com a sindicat el passat mes d'agost tot i que la mateixa ministra de Treball, Magdalena Valerio, va reconéixer que li havien marcat "un gol per l'esquadra" i que la inscripció del sindicat de treballadores sexuals es tractava d'un "error".
El manifest que rebutja la constitució del sindicat argumenta que la prostitució és "violència masclista" i va "contra la dignitat". Titllen el sindicat OTRAS de "maniobra per legalitzar el proxenetisme". A més, afegeixen que "el feminisme ha sigut abolicionista des de les seves arrels", tot i que reconeixen que "alguns sectors del feminisme segueixen sense declarar-se obertament abolicionistes, però tot el moviment està en contra del proxenetisme".
Afegiu-vos al manifest contra el sindicat 'OTRAS' que pretén legalitzar el proxenetisme. L'única via es #AbolicióProstitució. Nosaltres ja hem signat! I tu?... https://t.co/6AgBMg91Yv
— The Suffragettes (@SuffragettesThe) 13 de novembre de 2018
Per la seva banda, el manifest contrari a la il·legalització del sindicat ha recollit 1.200 firmes, entre les que es troben la de la directora de cinema Isabel Coixet, diverses activistes feministes, professores i advocades. "No es pot impedir en cap cas l'organització lliure i autònoma de col·lectius de dones amb el propòsit d'avançar en drets socials i laborals bàsics en condicions d'igualtat amb la resta de la societat", clamen. "El que està en joc és el dia a dia de moltes persones que troben en el treball sexual el seu mitjà de vida sense la cobertura ni protecció mínima de drets", afegeixen.
Inicialment, en aquest manifest hi constaven les firmes d'alguns càrrecs públics d'Unidos Podemos, com la de la senadora Pilar Lima o la diputada Rita Bosaho. La senadora va reclamar la retirada de la seva firma i ha assegurat que "no prohibiré el dret a associar-se ni donaré suport als proxenetes que exploten".
▶️ L'Associació acabem de signar el manifest per la retirada de la demanda judicial contra el sindicat #Otras, perquè totes tenim dret a sindicar-nos i defensar la nostra organització col·lectiva.
— L'Associació | Drets Sexuals i Reproductius (@lassociaciodsr) 13 de novembre de 2018
Adhereix-t'hi 👇https://t.co/73JjBjrjlO
Més informació 👇https://t.co/GbmxcoyTeI pic.twitter.com/GJlqZyJudf