Pas històric pel català a l'Alguer, on encapçalarà els documents oficials i s'obre camí a l'educació. Tal com recull la premsa local aquest divendres, el municipi ha començat una nova fase de polítiques lingüístiques amb la integració bilingüe català-italià en els actes institucionals, les decisions de gestió i les decisions tant del Consell com de la Junta de Govern. Així mateix, el bilingüisme es farà servir en l'escut de la localitat, amb la inscripció "Ciutat de l'Alguer - Città di Alghero"  —i amb el català com a llengua prioritària—. Es tracta d'una nomenclatura que també s'estén als sectors i serveis que publiquen les actes.

El batlle, Raimondo Cacciotto, ha celebrat la notícia: "Una primera conquista important, un primer pas decisió pel valor de la llengua que constitueix la identitat històrica i que arriba al punt culminant d'un camí començat l'any 2018 amb la constitució del Consell Cívic de Polítiques Lingüístiques a la qual va lo rengraciament del treball fet i que continua a fer amb l'abnegació". Seguint les lleis autonòmiques i estatals que permeten l'ús del sard i el català a les administracions públiques, l'Alguer ha fet un pas "històric" fruit del treball conjunt del Consell, de l'Ofici de Política Lingüística del municipi i dels operadors de l'Ofici Lingüístic que han treballat en les traduccions.

La transició al bilingüisme va ser la primera petició que va fer la Consulta —l'organisme institucional referent per la política lingüística— l'octubre del 2018 i que avui ja s'està acomplint. El regidor de Polítiques Lingüístiques, Francesco Marinaro, s'ha mostrat satisfet per assolir el primer objectiu: "Continuem així continuant la proposta de l'Ofici de les Polítiques Lingüístiques i en plena sintonia amb la Consulta Cívica".

"Ara planifiquem un diàleg més intens amb les escoles de l'infància i primària, finalment, l'ensenyament de l'alguerès, la continuïtat del procés de certificació lingüística en col·laboració amb la Universitat de Sàsser i en cada iniciativa destinada a potenciar la nostra llengua en el sou valor social i cultural", ha afegit Marinaro, sobre el camí a seguir. En aquesta línia, els pròxims passos per a la redefinició de la identitat visual del català serà posar a disposició dels organismes i associacions un logo normalitzat bilingüe per a la promoció d'esdeveniments.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!