La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha anunciat que estudia portar el tancament de l'oci nocturn al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per tractar-se d'una decisió "desproporcionada i contraproduent". La patronal considera que el Govern li fa pagar "els plats bruts" al sector amb "els errors evitables" que, a parer d'ells, comet l'executiu. La mesura, contra tot pronòstic, entrarà en vigor aquest divendres 9 de juliol i, per ara, s'implementarà durant 15 dies.

Fecasarm reclama que aquesta restricció anunciada aquest dimarts no es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i demana que se'ls escolti, ja que asseguren que "porten un any ignorant-nos i equivocant-se". Per a la patronal, aquesta mesura suposa "la ruïna definitiva i la sentència de mort".

La patronal també sosté que es van assabentar de la decisió adoptada per la roda de premsa que es va fer després del Consell Executiu, una versió que contrasta amb el que va dir la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que va explicar que li constava que estaven informats.

Una setmana amb l'oci nocturn en el punt de mira

Els locals de l'oci nocturn van reobrir el 21 de juny i, davant de l'increment de contagis que va començar a registrar Catalunya, algunes discoteques van optar per tornar a tancar les portes perquè no veien "viable" el pla de reobertura. Altres empreses van decidir incloure dins del preu de l'entrada un test d'antígens per poder accedir als recintes.

El 29 de juny, Fecasarm manifestava la necessitat d'implementar aquestes proves diagnòstiques ràpides per poder mantenir els locals oberts. Uns dies més tard, plantejava la patronal al sector que els tests d'antígens no es fessin als accessos dels locals, sinó que aquests cribratges es traslladessin a altres zones per "evitar aglomeracions". Concretaven que la validesa d'una PCR havia de ser de 72 hores i d'entre 24 i 48 hores en el cas dels tests d'antígens.

Inicialment, Salut no veia la necessitat d'implementar aquestes proves per entrar als locals perquè feia molt poc que s'havia reobert el sector i no es podia "garantir que l'oci nocturn estigués tenint impacte en l'increment de casos positius per Covid-19". Els primers canvis van arribar el 2 de juliol, quan el conseller Josep Maria Argimon va demanar que el mateix sector "s'autoregulés" i que s'encarregués d'organitzar els tests d'antígens previs a l'accés als locals.

Aquest dimarts, el Govern va citar d'urgència a la patronal de l'oci nocturn per comunicar-los les noves mesures que s'adoptaven. A partir del divendres, els locals hauran de tenir tancats els seus espais interiors i només podran servir a l'exterior fins a les 3 de la matinada

 

Imatge principal: Joves fent cua per accedir a la discoteca Pacha de Barcelona. Europa Press.