La cultura popular catalana té en la Patum de Berga una de les seves cites anuals ineludibles. Aquest dijous de Corpus es va celebrar la primera Patum Completa, que va començar amb mitja hora de retard a causa de la pluja, però que va omplir de gom a gom la plaça Sant Pere. El cant dels Segadors i una gran estelada amb el lema República, enlairada per milers de persones que cridaven “independència”, va donar inici a la festa de foc, fum, música del so del tabal i els balls de les comparses, que va tenir el seu clímax amb el salt de Plens, els diables de foc que van fer esclatar 131 quilos de pólvora dels 400 previstos durant els cinc dies de festa. La Patum té el seu origen en les representacions que es feien als entremesos de les processons de Corpus i es té constància de la celebració de les festes des de l’Edat Mitjana (1454), quan es coneixien com la Bulla o la Bullícia del Santíssim Sacrament. Amb el temps, la Patum va adquirir entitat pròpia i cada any reuneix milers de persones que gaudeixen i s’emocionen amb una de les manifestacions populars més representatives del país i que és patrimoni cultural immaterial de la humanitat.
💥 Patum 2024 a Berga: programa, activitats i concerts
La pluja dona una treva
Quan la pluja que va caure durant la tarda va donar una treva, va començar la música que era el preludi de la festa. La comparsa dels Turcs i Cavallets va ser la primera a sortir, i la gran quantitat de gent que omplia la plaça va obligar a aturar el ball uns instants perquè els balladors no podien saltar. El mateix va passar amb la resta de comparses, les Maces, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous, que van tenir problemes per fer els seus salts per la gran gentada que els envoltava i que va obligar a aturar la música en diversos moments per fer lloc a les comparses.
El moment més esperat
Però el moment més esperat de la festa arribava amb la comparsa dels Plens, que omple la plaça de foc. Els Plens són diables de foc que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes que tenen propietats ignífugues —la vidalba— i una màscara. Cada ple porta tres fuets a la cua i sis al cap (tres fuets a cada banya) i van acompanyats d'una persona que els guia enmig de la multitud a la plaça. Aquest dijous, han saltat gairebé 200 persones de la comparsa, un centenar a cadascun dels dos torns de salts, acompanyats de milers de persones, des de gent que cada any participa de la festa, fins a d’altres que ho feien per primer cop. Tots coincideixen que la Patum és una experiència que s’ha de viure almenys un cop a la vida.
He tingut la sort de viure la Patum saltant i també des del balcó amb posat d'autoritat 🏤 🤭.
— Teresa Rosell (@Teresa_Rosell) May 29, 2024
I tot forma part del meu patrimoni immaterial. Aquell que m'emportaré. pic.twitter.com/51RmSilD5N
La Patum del 2024 que va començar de ple aquest dijous, va ser notícia durant el dia pels crits de "fora", crits d'"independència" i els xiulets dirigits al balcó d'autoritats de l'Ajuntament de Berga, a la plaça Sant Pere de Berga, on es trobava Salvador Illa, el candidat del PSC a president de la Generalitat, que va voler viure l'experiència i conèixer de prop "una de les festes més arrelades al territori i de les més simbòliques, com un senyal de respecte a les tradicions catalanes i a la cultura catalana". Entre les autoritats convidades a l'edició d'enguany també hi havia la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.