La contaminació ambiental provocada per l'acció humana no es limita a l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. L'impacte de l'activitat humana deixa rastre a tota mena d'ecosistemes i conseqüències sorprenents. Per exemple, truites comunes addictes a les metamfetamines o perques que deixen de tenir por als depredadors perquè van medicades amb antidepressius. Un article científic publicat a la revista Nature Sustainability diversos investigadors adverteixen que la contaminació moderna per drogues farmacèutiques i il·legals s'està convertint en una amenaça creixent per a la vida salvatge. En declaracions a The Guardian, Michael Bertram, professor ajudant de la Universitat Sueca de Ciències Agrícoles, ha advertit: "Els ingredients farmacèutics actius es troben a les vies fluvials de tot el món, inclosos els organismes que podríem menjar".
Els científics que signen l'article recullen diversos exemples d'espècies animals que pateixen els efectes de la contaminació de tota mena de drogues. Els peixos que consumeixen aquestes substàncies que es troben a l'aigua per mà humana no només canvien el comportament, com el mencionat cas de les perques, també arriben a canviar la seva morfologia. La presència de píndoles anticonceptives en algunes aigües ha provocat una inversió sexual en algunes poblacions de peixos. Tot plegat ha generat el col·lapse de comunitats de peixos, ja que els mascles havien desenvolupat òrgans femenins.
Un efecte dominó
Els ecosistemes se sostenen en equilibris fràgils. Pot semblar que el fet que un peix estigui exposat als antibiòtics i generi resistència a certs bacteris no impacta més enllà de la comunitat de peixos afectats, però no és així. És el cas d'una espècia pròpia de Nord-amèrica de la família de les carpes coneguda com a Pimephales promelas (Fathead Minnow, en anglès) que en desenvolupar aquesta resistència va alterar la vida microbiòtica al seu entorn, la qual també té impacte en altres animals i plantes. És a dir, es provoca una mena d'efecte dominó.
Un altre cas de com la contaminació per fàrmacs provoca aquesta mena d'efecte en cadena en un ecosistema el trobem fora de l'aigua. Aquesta mena de contaminació no només afecta la vida aquàtica. Tota mena d'animals hi estan exposats amb greus conseqüències. Per exemple, entre els anys 1997 i 2007, un fàrmac antiinflamatori es va trobar de forma habitual en bestiar del sud d'Àsia. En aquest període, la població de voltors a l'Índia va caure al voltant del 97%, ja que s'enverinaven en menjar els cossos d'aquest bestiar amb aquest fàrmac. La caiguda de la població de voltors va deixar els cossos de bestiar a l'abast dels gossos, els quals en menjar aquestes restes van contraure massivament la ràbia. Un nou element en l'ecosistema, l'antiinflamatori, va destarotar la vida de diverses espècies.
Què s'hi pot fer?
En l'article, els investigadors apunten que cal una indústria farmacèutica més verda. "Tenint en compte que l'accés dels pacients a medicaments seguirà sent vital en el futur, cal que els creadors de fàrmacs, científics i els polítics reconeguin que són una amenaça ambiental i prioritzin la creació de fàrmacs més ecològics". L'autor i científic, Gorka Orive, ha afirmat: "Les drogues s'han de dissenyar no només perquè siguin efectives i segures, sinó que també tinguin un risc potencial reduït per a la vida salvatge i la salut humana quan estan presents al medi ambient".
🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.