Els peladors professionals de suro tindran un carnet per evitar l'intrusisme laboral. El Departament d'Acció Climàtica ha creat aquest identificatiu amb la voluntat de professionalitzar el sector i garantir el relleu generacional. Amb aquest certificat, el Govern també vol fer més atractiu el sector i incrementar fins al 75% la producció de suro català de cara al 2030 per satisfer una demanda "ja existent a Catalunya". És per tot això que l'administració ha finançat un curs per promocionar aquesta professió entre els joves. Els primers 10 alumnes finalitzaran la formació a finals d'aquesta setmana. Es calcula que a Catalunya hi ha 124.000 hectàrees amb presència de suro.
La primera fornada de peladors professionals de suro
La primera fornada de peladors professionals de suro de Catalunya finalitzaran la formació aquest dijous. Aquests experts seran també els primers d'Europa en passar un curs teòric i pràctic enfocat a la professió. El director de l'Institut Català del Suro, Joan Puig, ha subratllat la importància de la iniciativa i ha assenyalat que aquest distintiu servirà per "professionalitzar el sector" i aconseguir donar "valor afegit" a aquesta feina. El curs formatiu s'ha dut a terme a Cassà de la Selva i l'han impartit professionals del món del suro.
Catalunya produeix suro per sota de la demanda
En aquest sentit, Puig ha destacat que l’objectiu que es proposa el Govern és assolir un 75% de superfície gestionada de la sureda catalana l’any 2030, i que el 75% de la compra del global de suro català es faci a empreses del país. Actualment, la demanda que té la indústria catalana s’estima en unes 9.500 tones l'any, per tant, gairebé tot el que es produeix es podria absorbir amb la demanda que hi ha. Pel que fa als taps de qualitat que s’estan fent al territori, Puig ha reconegut que aquests encara representen un percentatge "petit" respecte als que es produeixen a altres zones de l'estat, tot i que els arbres de les suredes catalanes tenen característiques que són "millors" que no pas d’altres que es troben en territoris on fa més calor.
Cal formació per no "ferir l'arbre"
Puig alerta que l'alta demanda de taps a Catalunya fa que hi hagi molt d'intrusisme laboral i avisa que la gran majoria dels aficionats que s'engresquen a pelar suro no tenen els coneixements de com s'ha d'extreure el material sense "ferir l'arbre". Segons l'expert, si el procés no es fa correctament pot comportar que l'arbre no es pugui tornar a pelar en els següents 50 anys.