La Cimera del Clima de les Nacions Unides (COP 25), que aquest dijous es dedica a la transició justa, sumarà la seva onzena jornada i "previsiblement" la penúltima d'aquesta cimera del clima, si els negociadors dels gairebé 200 països completen els acords en el termini previst, la qual cosa no ha estat habitual en els últims anys, en els quals ha calgut prorrogar la reunió un dia.
Un acord que el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, afirma que encara s'està "a temps de fer que la COP 25 sigui molt rellevant", sempre i quan s'avanci en la regulació dels mercats de carboni, el "famós" article 6 de l'Acord de París, en l'argot de la conferència.
Una cosa en la qual coincideix l'exvicepresident nord-americà Al Gore, qui adverteix que malgrat el perill de bloqueig climàtic d'alguns països, en aquest tipus de conferències els progressos s'aconsegueixen als últims dies i "en concret a les hores finals".
Mentre els equips negociadors "llimen" els documents que possibilitin un acord, la transició justa, que tractarà de desenvolupar un model baix en carboni, marcarà algunes de les principals intervencions, un dia després que la Comissió Europea presentés el seu Nou Pacte Verd, l'eco de lideratge del qual s'ha deixat sentir als pavellons que allotgen aquesta conferència.
A l'anomenada "zona blava", on es desenvolupen les negociacions, es parlarà d'"Acció climàtica per a l'ocupació " durant un panell d'alt nivell en què intervindran Antonio Guterres, el director general de l'Organització Internacional de Treball, Guy Rider, o la secretària general de la Confederació Sindical Internacional, Sharan Burrow.
La pràctica totalitat dels sectors implicats coincideixen que en els processos de transició, siguin tecnològics, econòmics o ambientals, sempre es produeixen damnificats i, per això, la transició ecològica requereix que sigui justa i ningú no quedi enrere, ja que també suposa una oportunitat d'ocupació de qualitat. En parlaran en diferents fòrums representants del món de la política, l'empresa o el sindicalisme.