L'apagada general històrica d'aquest dilluns a dos quarts d'una del migdia ha afectat la península Ibèrica, però no pas les illes ni les ciutats autònomes espanyoles. Per què les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla s'han salvat de l'apagada? Previsiblement, el motiu és que el seu subministrament de llum procedeix de sistemes elèctrics que no s'han vist alterats per l'incident. D'acord amb la informació disponible al lloc web de Red Eléctrica, els sistemes no peninsulars es caracteritzen per la seva mida menor i la seva reduïda o nul·la connectivitat amb el sistema peninsular, cosa que explicaria per què aquests territoris no han experimentat problemes de subministrament.
🔴 Apagada elèctrica a Catalunya i l'Estat, DIRECTE | Què passa?
Aquests sistemes comparteixen alguns trets singulars que condicionen la seva operació, entre les quals destaquen la seva mida petita, la seva situació geogràfica aïllada, una demanda més focalitzada i amb altes variacions en poc temps, així com una dificultat més alta de gestió de les tecnologies de generació renovable. També una menor estabilitat per la dificultat per connectar sistemes entre si i, per tant, menys opcions de resposta en cas de necessitat. Un escenari que, en aquest cas, s'ha girat.
El cas de les Balears
Tal com recull la premsa local, les Balears han esquivat l'apagada pel fet diferencial insular perquè tenen un cable que les connecta amb la Península com a subministrador d'energia, però també una xarxa interna que ha estat clau per salvar-se. Aquesta xarxa la integren dos sistemes separats: d'una banda, el que uneix Mallorca i Menorca; d'una altra, el que connecta Eivissa i Formentera. Tots estan interconnectats entre ells i amb la Península mitjançant un cable submarí.
El cable elèctric submarí entre Mallorca i Menorca té una longitud de 41,7 quilòmetres, a una profunditat màxima de 86 metres, unint Cala Mesquida i Ciutadella. Entre Eivissa i Formentera, hi ha dos cables tripolars de 27,1 quilòmetres. El més espectacular és l'enllaç submarí entre Mallorca i la Península, format per tres cables (un de retorn) de 237 quilòmetres, amb tecnologia corrent continuada —el primer enllaç d'aquesta mena en la història de Red Eléctrica, amb una tecnologia capaç de resistir les condicions extremes de profunditats de fins a 1.485 metres—. La infraestructura compta amb dues estacions convertidores: la de Morvedre (Sagunt) i la de Santa Ponça (Mallorca), totes dues necessàries per transformar el corrent altern en corrent continu i viceversa.