Els jutges de pau de Catalunya estan en perill. Una nova llei de l'estat espanyol preveu eliminar-los i substituir-los per oficines de funcionaris. A Espanya gairebé no n’hi ha, però a Catalunya és una figura molt arrelada que data de 1855. Al nostre país, 898 dels 947 municipis en tenen un i es tracta d’uns agents clau en el nostre sistema judicial. És per això que tant la Generalitat com diverses associacions judicials ja han advertit que no permetran que Espanya esborri aquesta figura i han anunciat que crearan mecanismes per blindar-los.
Els jutges de pau són persones que no pertanyen a la carrera judicial, a diferència de la resta dels òrgans judicials existents, i que assumeixen competències de menys importància tant en l'ordre civil com en el penal. En concret, treballen al registre civil gestionant naixements, morts o casaments, resolen conflictes petits, s’encarreguen de les comunicacions judicials, fan serveis de mediació per intentar que els casos no arribin a judici i resolen conflictes no superiors als 90 euros. La seva figura és molt important al nostre sistema perquè ofereixen un servei en matèria de cooperació judicial, ja que faciliten la comunicació dels altres òrgans judicials amb els ciutadans residents en els municipis. Aquests jutges alliberen els jutjats de tràmits bàsics i de poc recorregut, que es poden solucionar des del mateix municipi. I, a més, es tracta de persones voluntàries que tan sols reben una petita retribució simbòlica i que, majoritàriament, són jubilats.
Ara, l’Estat vol digitalitzar gairebé tots aquests tràmits i, en conseqüència, eliminar aquesta figura. El projecte de llei preveu substituir els jutjats de pau per oficines de justícia gestionades per funcionaris a cada municipi que tindrien una cartera de serveis més àmplia. Tanmateix, per l'Associació Catalana en Pro de la Justícia, una entitat que aplega més de 600 jutges de pau, la nova llei “perjudica i discrimina una part dels ciutadans que no dominen les eines informàtiques o no hi tenen accés”. En aquest sentit, dubten que les noves oficines de mediació, donin les eines i els recursos necessaris per fer front a les despeses que implicaran les seves creacions sobretot a municipis petits.
Què farà la Generalitat amb els jutges de pau a Catalunya?
Davant aquesta amenaça, la Generalitat ja s’ha posat a treballar per blindar els jutges de pau del nostre país. La consellera de Justícia de Catalunya, Lourdes Ciuró, ja ha anunciat que promourà una esmena al projecte de llei estatal. "Donen servei a molts municipis que no tenen jutjat, sobretot els petits municipis, arreglen tràmits, fan actes de conciliació, de mediació, al Registre Civil, i, per tant, ajuden a descongestionar la justícia i donen solucions a problemes diaris dels veïns. A més d'estalviar recursos, ajuden a la convivència. Si la llei estatal busca eficiència, agilitat i proximitat, desmantellant la figura del jutge de pau, obté exactament el contrari", ha assegurat la consellera.
De fet, ja ha demanat un informe als serveis jurídics per avaluar si aquesta llei és anticonstitucional. D’altra banda, també es demanarà als municipis que presentin mocions individuals per evitar que s'elimini la seva figura.