Ha aguantat poc a l'aire: l'Starship d'Elon Musk ha esclatat pocs minuts després del llançament. El supercoet no tripulat s'ha enlairat aquest dijous a les 15.33 hores CEST (les 8.33 a Texas), però quatre minuts després ha explotat. Mentre als treballadors de SpaceX se'ls veia amb cara de pomes agres, centenars de persones que s'havien apropat a la base espacial han aplaudit amb efusivitat en el moment de l'explosió. Per què ha esclatat l'Starship d'Elon Musk? 

🚀 Així ha explotat l'Starship de SpaceX, el supercoet d'Elon Musk | VÍDEO

 

Què ha passat amb l'Starship d'Elon musk?

Si bé els motius exactes encara estan per determinar, és veritat que se sap que el moment crític ha sigut el de separar les dues parts del coet. És a dir, el coet està format per dues parts: la nau, que és el mateix Starship; i el propulsor, Super Heavy Rocket. El propulsor s'havia de separar i caure a l'oceà Atlàntic quan esgotés el combustible i, després de travessar Àfrica i Euràsia, la nau havia de caure en el Pacífic (prop de Hawaii).  Això és el que ha fallat.  Tot semblava anar d'acord amb el previst, però quatre minuts després del llançament ha començat a girar sobre ell mateix. En lloc de separar-se, ha acabat explotant sense finalitzar els 90 minuts de travessia abans de caure a Hawaii.

Molts coets fan servir mecanismes de separació actius per separar-se. En canvi, l'Starship es limita a girar sobre ell mateix per fer-ho — com si fos el tap d'una ampolla. Aquesta és la maniobra que no s'ha pogut completar aquest dijous. En les imatges s'ha vist com el coet girava una vegada i una altra, sense arribar a deixar caure el propulsor. Aleshores, és lògic pensar que han estat els mateixos treballadors de SpaceX els qui han donat l'ordre d'autodestrucció, davant la impossibilitat que l'aparell se separés. "La prova d'avui ens ajudarà a millorar la fiabilitat", ha dit la companyia, sense aclarir què ha passat. És a dir, ara cal saber per què no s'ha separat.

 

Com afecta l'explosió de l'Starship a Elon Musk?

Malgrat tot, a SpaceX asseguren que el llançament ha sigut un èxit i afegeixen: "Amb una prova com aquesta, l'èxit ve del que aprenem". I és que el que hem vist aquest dijous no era res més que això, una prova. Estava previst que l'Starship fes una volta de 90 minuts a la Terra, abans de caure a Hawaii. No ha completat la volta, però com a mínim ha superat el punt Max-Q — el de màxima pressió dinàmica, que pot arribar a destruir la nau. El que és més important és que la torre de llançament està intacta, que és el que hauria costat més de reconstruir. Musk tenia por que el coet esclatés a la torre i que això portés molta més feina del previst. Així, veurem com un nou Starship tornarà a enlairar-se "en els pròxims mesos".