Asfíxia, nus a la gola, un cervell que pesa 30 quilos. Una sensació d'ofec, de sentir-se atrapat i de no poder més. Una llosa de ciment caient a sobre o una abraçada d'un os siberià. Si són emocions que un sent sovint és possible que hi hagi un quadre de depressió o d'ansietat. Segurament una de les pitjors coses que poden fer les persones que pateixen aquesta situació és estar permanentment llegint llibres sobre aquest tema o bé passar eternes hores a les diferents xarxes socials absurds per aquest tipus de contingut divulgatiu i genèric. Potser precisament per aquest motiu, no paren de proliferar les propostes dels psicòlegs per deixar de fer-ho o fins i tot prohibir-ho i la recomanació dels viatges, escapades o excursions a la natura.
I és que passar temps a la natura pot ajudar a alleugerir l'estrès i l'ansietat, millorar l'estat d'ànim i potenciar els sentiments de felicitat i benestar. Passar temps en espais verds, proporciona beneficis al cervell, tal com diu el portal Go red. Les destinacions de natura s'han associat sempre a l'aïllament, tranquil·litat, menys estrès, bonics paisatges naturals i activitats físiques com el senderisme. Són llocs on desconnectar, escapar de la rutina i oblidar-se de l'estrès, tal com constata el portal Booking. I és que, segons el portal Cempenta, ens ajuda a escoltar-nos a nosaltres mateixos. Els colors, els sorolls que podem arribar a sentir perduts enmig d'arbres alts, rierols i boscos estimulen l'abstracció i faciliten la meditació. Precisament per això, detallen, ajuda a connectar amb nosaltres i reflexionar.
Fugir dels bucles i la fatiga emocional
Però, què és el que té la natura que ens va tan bé per desconnectar i fluir? Tal com destaca National Geographic, en un pla sensorial, els investigadors van descobrir que la inhalació de compostos orgànics volàtils com el llimoner o el pinè mentre s'està en un bosc pot disminuir la fatiga mental, tenir un millor rendiment cognitiu i un millor estat d'ànim. Arribats fins a aquest punt, algú podria preguntar-se què se sent amb la fatiga mental. Es tracta d'un estat d'esgotament extrem que es manifesta mentalment i físicament després d'un estrès sostingut en el temps o acompanyant determinades alteracions psicològiques, precisament com la depressió o l'ansietat.
El científic Gregory Bratman, de la Universitat de Stanford, ha trobat evidències en els diversos estudis sobre com la natura afecta el nostre estat d'ànim d'alguna manera. En un dels seus estudis, publicat per la revista PNAS i del que es fa ressò la Universidad Latina de Amèrica constata que l'experiència a la natura redueix la rumiació i l'activitat neuronal a l'anomenada escorça prefrontal subgenual. En aquest estudi, es va examinar als participants després d'una caminada de 90 minuts, trobant que els implicats que van caminar en un entorn natural van disminuir la rumiació (pensament repetitiu centrat en emocions negatives) exponencialment, mostrant una major activitat a l'escorça prefrontal subgenual, àrea del cervell relacionada amb malalties mentals com la depressió i ansietat. Aquesta troballa suggereix que la naturalesa pot tenir impactes positius importants en l'estat d'ànim i aspectes de la funció cognitiva, fins i tot, un efecte amortidor sobre l'ansietat.