Les onades de solidaritat dels valencians amb els seus paisans i de la resta de l’estat espanyol són una constant en aquestes hores posteriors al tràgic pas de la DANA pel País Valencià, que ha deixat almenys 155 morts i milers de persones atrapades en vehicles, sense electricitat o que s’han perdut tot el que tenen. Aquells que se senten més afortunats, perquè la DANA no els hi ha tocat de prop, volen ajudar als que s’han vist colpejats per la tragèdia o l’infortuni. Les xarxes socials van plenes de persones que s’ofereixen per ajudar i col·laborar per portar aliments i productes de primera necessitat, o fer tasques de neteja. Les carreteres estan destrossades, les vies de comunicació amb els pobles més afectats són inaccessibles, però molts valencians no han dubtat  a anar caminant cap als municipis més afectats per la DANA que es troben al sud i sud-oest de València, com Paiporta, per ajudar als damnificats, mentre alguns d’aquests fan el camí contrari per buscar aigua, menjar i fins i tot algun lloc per dormir. En els ponts que travessen la nova llera del Túria i que connecten alguns barris adjacents, com el de la Torre, es creuen centenars de persones que van en un sentit o l’altre. Els de València capital amb els que venen de municipis com Castellar-Oliveral, Forn d’Alcedo, Benetússer, Sedaví, Alfafar o Massanassa.

Problemes d’abastiment dels supermercats

La policia té acordonada els punts d'accés a les localitats afectades. Només es permet accedir a peu i als vehicles d'emergències. L'única manera d’arribar és caminant. Fins aquest dijous no s'ha pogut accedir a zones de Catarroja, Picanya o Paiporta, on la gent fa llargues cues per carregar aigua potable de les cisternes que arriben des de primera hora. Moltes persones han acumulat aliments i els supermercats ja tenen problemes d’abastiment. A més, els saquejos que s’han produït aprofitant el caos han buidat moltes prestatgeries de supermercats i centres comercials de la zona. De fet, la Policia Nacional ha detingut aquesta nit un total de 39 persones per, suposadament, saquejar establiments a zones de València afectades per la gota freda i centres comercials com el de Bonaire. “Està tot destrossat, marxem a València per veure si podem comprar alguna cosa, perquè aquí no tenim res per menjar”, ​​comentava un veí de Picanya a À Punt, la televisió valenciana.

Però a l’oportunisme dels que s’aprofiten les tragèdies per saquejar botigues i negocis, o fins i tot robar en domicilis destrossats, també s'imposa la solidaritat d’aquells que volen ajudar als que ara ho necessiten.  Alguns ciutadans s’han mostrat emocionats de veure aquesta reacció espontània de solidaritat dels valencians i ho han expressat a les xarxes, com ha fet Jorge Ramos Tolosa, un professor d’història contemporània a la Universitat de València. Molts d’ells, però, també hi ha els que expressen la seva frustració per què no saben on dirigir-se ni com poden canalitzar les seves ganes d’ajudar.

La societat valenciana es mobilitza

La societat valenciana s’ha mobilitzat a través d’iniciatives solidàries, la majoria espontànies. Alguns s’han organitzat a través de grups de whatsapp per recol·lectar i distribuir productes de primera necessitat pels afectats, i moltes altres s’han ofert com a voluntaris per ajudar en tasques de neteja, recerca de desapareguts, suport als damnificats i recollida de roba d'abrigar i mantes. També el món associatiu s’ha mobilitzat a través de les comissions falleres, comparses i filaes, les associacions de veïns, i també a través de les xarxes s’han creat espais per posar en contacte a la gent que necessita ajuda després del temporal, com la de Suport Mutu DANA València.

La resposta solidària també està arribant a través de la xarxa municipal amb molts ajuntaments que han posat les seves instal·lacions i recursos a disposició de les autoritats. A Sagunt s’han habilitat dos punts de recollida d’aigua i medicaments, i també des de la Policia Local de Sagunt s’ha organitzat un operatiu de voluntaris per poder col·laborar amb les prefectures de policia de diversos municipis, entre ells Picanya, Paiporta, Alfafal i Benetússer. La majoria d’institucions i associacions s’han posat a disposició de les autoritats per ajudar. La Universitat Catòlica de València (UCV) també se suma a l'ajuda humanitària i s'ha ofert a ajuntaments, entitats socials i parròquies per organitzar i col·laborar en les accions de voluntariat que siguin possibles i útils en aquests moments, així com per cedir les seves seus a mercè del que calgui. També l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha posat a disposició els seus recursos humans i materials per coordinar l’ajuda a pacients i familiars de les zones afectades, i també donarà suport en el trasllat dels pacients més vulnerables que hagin perdut els seus vehicles.

L'exalcalde Joan Ribó difon les iniciatives

Però també hi ha iniciatives particulars, com la de Joan Ribó, el que va ser alcalde de València (2015-2023) per Compromís, que està compartint a través del seu compte de X totes les iniciatives que li arriben tant des dels municipis com d'altres associacions on s'estan recollint productes de primera necessitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!