La ultradreta és experta en dir falsedats. Tot i això, els seus membres han d'anar alerta de trobar-se amb periodistes com la mallorquina Maria Llull, que ha posat el líder de Vox a Balears, Jorge Campos, al seu lloc quan estava mentint sobre el català a la sanitat pública.
Després que el Govern de les illes hagi decidit expedientar els sanitaris que es neguin a atendre en català, Campos ha comparegut aquesta setmana davant els mitjans per acusar l'executiu balear de voler castigar els treballadors que "no parlin català". "Qualsevol fanàtic catalanista pot denunciar un metge o un infermer si considera que no l'ha atès en català", s'ha inventat.
No s'expedienta cap metge per no parlar català
Després d'aquesta mentida, la periodista Maria Llull (Ara Balears) ha aprofitat el torn de preguntes per posar el líder de Vox al seu lloc i explicar com les seves paraules no són més que falsedats: "Li pregunto si vostè és conscient que la declaració que acaba de fer és mentida. No s'expedienta cap metge per no parlar català, el que passa és que s'obre un expedient administratiu als metges que es neguen a atendre pacients que s'expliquen en català i als quals el metge pot respondre en l'idioma cooficial que trobi convenient, com pot ser el català o el castellà".
Després d'aquesta lliçó, Campos s'ha quedat sense paraules. Ha mantingut el silenci una estona i no ha tingut cap millor idea de demanar si la periodista podia "repetir la pregunta". Llull respon que "no", ja que semblava que el polític d'extrema dreta volia que la reportera es passés al castellà. Aleshores, el líder de Vox ha decidit no respondre: "Ho sento, no l’he entès", ha dit en espanyol. La televisió pública de les Balears, IB3, ha enregistrat tota l'escena i l'ha difós a les xarxes.
"No s'expedienta cap metge per parlar català", la rèplica d'una periodista davant una acusació del líder de Vox.
— IB3 Notícies (@IB3noticies) September 8, 2021
La situació s'ha viscut en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveu al Parlament aquest dimecres.
➡️ https://t.co/Tr9ok4A8sr pic.twitter.com/Cii3du94Sp
Aquesta setmana hem sabut que el Govern balear expedientarà els sanitaris que es neguin a atendre en català. Concretament, la conselleria de Salut ha assegurat que investigarà mitjançant expedients informatius totes les reclamacions per discriminació lingüística que es notifiquin i que, en cas de ser necessari, s'obriran expedients disciplinaris. Una mesura que forma part del paquet de "polítiques proactives" a les quals s'han compromès a portar a terme els integrants de l'executiu illenc.
Unes mesures que arriben després d'episodis greus de catalanofòbia a la sanitat pública mallorquina en molt pocs dies de marge. Primer, un usuari va criticar a les xarxes que una metgessa es va negar a atendre en català a sa mare en un centre d'atenció primària de Palma. Poc després, un individu va denunciar els problemes que va tenir a l'hora de ser atès en un centre mèdic de la localitat mallorquina de Campos pel simple fet de parlar català.
Catalanofòbia creixent
La resposta del Govern a aquests casos de catalanofòbia no va ser la millor. L'Obra Cultural Balear (OCB) va exigir la destitució del responsable de Salut que havia "humiliat" les víctimes de discriminació lingüística quan va dir que "es duen a terme més de deu milions d'actes mèdics amb interrelació entre professional i pacient a l'any i que les 58 denúncies registrades davant l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics suposen només el 0,00058% d'aquestes interrelacions". L'entitat va entendre aquesta apreciació com un menysteniment del problema, en un moment en el qual el 40% de les denúncies que rep l'Oficina de Drets Lingüístics afecten la sanitat.
És per això que l'OCB no es conforma amb els canvis que ha proposat l'executiu balear. L'entitat cultural exigeix un pla de xoc pel català a la sanitat pública, mitjançant el qual es pugui "garantir els drets dels usuaris a expressar-se lliurement, sense patir coaccions ni xantatges, en llengua catalana".