La periodista Ana Polo va denunciar aquest dimarts al podcast de Crític que el comunicador i locutor Quim Morales se li va "tirar a sobre" quan ella era la seva becària a RAC1, l'any 2015. Polo va relatar que portava tres setmanes de becària i després d'un dinar i uns gintònics amb l'equip, ell es va oferir a portar-la en cotxe i al pàrquing se li va "tirar a sobre" per fer-li un petó. Aquesta denúncia pública ha arrencat una onada de denúncies similars d'altres periodistes i professionals del món de la comunicació de Catalunya.
El cas d'Ana Polo ha arrencat un 'Me Too' on s'han denunciat casos de maltractament psicològic, agressions sexuals, intimidacions, abusos de poder... Entre les denunciants hi ha Eva Piquer, Llucia Ramis, Marta Roqueta, Alba Carreres, Patrycia Centeno, Iolanda Batallé, Laia Gordi, Gina Tost, Elena Parreño i Marta Montaner. Totes elles han explicat a X, antic Twitter, aquests abusos patits en algun moment de la seva carrera.
Més de la meitat de les periodistes ha patit assetjament sexual
El passat 18 de desembre, Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, publicava les dades d'un informe del qual es desprenia que més de la meitat de les periodistes ha patit assetjament sexual (54%) i per raó de gènere (55%) en la seva trajectòria treballant en mitjans de comunicació.
Aquest dijous, la periodista i experta en comunicació no verbal Patrycia Centeno, recollia el guant d'Ana Polo i, en un fil de missatges a X, antic Twitter, denunciava tres casos d'assetjament i masclisme. El primer, un polític català que se li insinuava en diverses ocasions i en ella dir-li que no volia res, ell i el seu partit li van "declarar guerra bruta". Un altre cas que relata, és el d'un escriptor, i el tercer, el d'un polític espanyol. Per la seva banda, la periodista Llucia Ramis, relata en un fil d'X com un director d'un diari, un director d'una revista, i un d'una ràdio, la van insultar públicament, la van ridiculitzar o la van intentar acomiadar per refusar un petó, entre d'altres.
Polític català, però que ha fet carrera al Congreso. Des del seu partit volien que fes algún vídeo divertit per una campanya amb ell. Vam quedar passades les elecs i va començar a insinuar-se. Vaig dir-li que no. Des de llavors, ell i el seu partit em van declarar guerra bruta
— Patrycia Centeno (@PoliticayModa) January 9, 2025
Director d'un diari on vaig fer les pràctiques un estiu. Li demanà al cap de redacció que em convidàs a sopar i a prendre una copa amb ells dos. Vaig refusar la invitació, i em passà de cultura a la secció d'agenda i televisió (on havies de repicar teletips).
— Llucia Ramis (@lluciaramis) January 9, 2025
Arran dels missatges de Ramis, la periodista Eva Piquer, relata com un cap de redacció d'un diari la va convidar a sopar i se li va "tirar a sobre". També Alba Carreres, va publicar un article a Crític relatant casos personals d’abusos. Carreres explica que encara ara, quan algun company li proposa d’acompanyar-la a casa: “Em ve al cap una escena desagradable en un descampat d’Esplugues, on qui era el cap de locutors em va començar a magrejar dient que jo ho volia perquè duia un vestit de lluentons".
Cap de redacció del diari on jo repartia teletips. Ell, 50 anys; jo, 19. Em va convidar a sopar i se'm va tirar a sobre. Vaig escapar-ne com vaig poder i no li vaig adreçar mai més la paraula. Va al·legar en defensa seva que es pensava que jo tenia 25 anys, no pas 19. https://t.co/nKJnJrQhP5
— Eva Piquer Vinent (@EvaPiquer) January 9, 2025
🟣 @AlbaCarreres: "He estat anys sense poder entrar a un estudi de ràdio i encara em ve al cap una desagradable escena en un descampat, on el que era el cap de locutors em va començar a magrejar dient que jo ho volia, perquè duia un vestit de lluentons."https://t.co/7ZW08VI5NF
— elcritic.cat (@SentitCritic) January 8, 2025
Un altre cas és el que ha explicat la periodista Marta Roqueta, que ha denunciat maltractament psicològic del diputat de Junts Francesc de Dalmases. En missatges a X, Roqueta ha explicat que va parlar amb dirigents del partit, però que "no van fer res", i ha acusat Junts "d'encobrir-ho". "Esbroncar periodistes dones i companyes de feina forma part de les violències masclistes que desplega", ha afegit en referència a Dalmases. El diputat de Junts és vicepresident de la Mesa de la Comissió de Justícia i Qualitat Democràtica del Parlament, i portaveu dels grups en la Comissió d'Unió Europea i Acció Exterior.
Em va proposar escriure a la seva revista. Després em va dir que estava enamoradíssim de mi, i a partir de llavors va començar el maltractament psicològic. El tenim al Parlament, és públic que ha escridassat periodistes i ha maltractat companyes de feina. Ningú mou cap dit.
— Marta Roqueta (@martaroqueta) January 9, 2025
A una de les emissores on vaig treballar, un company va veure’m a l’ascensor i li va dir a un altre que entre els dos em “podrien violar”. Vaig haver de baixar amb ells. Comentaris com aquests eren el pa de cada dia.
— Marta Montaner (@montanermarta) January 9, 2025
Gràcies a totes les dones que estan obrint camí💜
Un altre dels diversos casos denunciats les darreres hores és el de Marta Montaner, periodista a Catalunya Ràdio, actualment al programa Que no surti d'aquí. Montaner explica l'escena que va viure en un ascensor amb dos companys: “A una de les emissores on vaig treballar, un company va veure’m a l’ascensor i li va dir a un altre que entre els dos em 'podrien violar'. Vaig haver de baixar amb ells. Comentaris com aquests eren el pa de cada dia”.