L'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat ha finalitzat amb resultat "satisfactori" la primera intervenció planificada a Oliver, el nen malagueny de dos anys i mig amb un tumor cerebral que va ser traslladat des de Cancun aquesta setmana. L'operació per tractar primer la hidrocefàlia, és a dir, l'acumulació de líquid dins de les cavitats profundes del cervell que provoca un augment de la tensió intracranial, ha acabat amb "èxit". El centre preveu fer una segona operació la setmana que ve per a extirpar el tumor, parcialment o totalment. La data d'aquesta segona cirurgia, que es preveu inicialment com a definitiva, encara no està confirmada.
"Tot ha sortit bé"
El pare d'Oliver, Alejandro Romero, ha explicat aquest divendres davant dels mitjans que "tot ha sortit bé, està recuperant-se i quan passi l'efecte de l'anestèsia anirà a l'habitació". Alejandro ha reconegut que estan "una mica més tranquils" després d'haver fet un pas més en el procés de tractament i que volen anar "dia a dia" davant un tumor que els doctors de Sant Joan de Déu han confirmat que és "molt agressiu": "Esperem que tot surti bé", ha desitjat el pare. Alejandro ha agraït les mostres de suport que està rebent, entre les quals ha destacat dibuixos que envien altres nens per a donar-li ànims i que ha remarcat que vol fer extensius als altres pacients pediàtrics de l'hospital, que estan en alguns casos "igual o pitjor que Oliver".
L'operació, que s'ha completat sense complicacions, ha servit per a implantar-li a Oliver una "una vàlvula de derivació ventricular peritoneal", per a drenar el líquid acumulat en el cervell i així poder tractar la hidrocefàlia i reduir la tensió intracranial. Després de la segona intervenció per extirpar totalment o parcialment el tumor i la biòpsia d'aquest, es podrà dissenyar el tractament oncològic més adequat.
Un pronòstic greu
Fa poc més de dues setmanes, els pares d'Oliver, Alejandro i Lena, van rebre una terrible notícia. Havien observat que el seu fill, de tan sols dos anys i mig, mostrava signes de debilitat i tenia greus dificultats per caminar, menjar o parlar. Un quadre que responia a la presència d'un tumor molt agressiu i de grans dimensions al cervell, tot i que la raó per la qual perdia funcions cognitives té més a veure amb la hidrocefàlia i el consegüent augment de pressió sobre el cervell. A l'hospital mexicà on va rebre el diagnòstic li pronosticaven sis mesos de vida si li aconseguien extreure el tumor, però cap metge no se'n va voler fer responsable perquè no podien assegurar l'èxit de l'operació. Els facultatius van donar entre quinze dies i un mes d'esperança de vida al nen si no s'extirpava el tumor i els pares van iniciar llavors una carrera a contrarellotge per tractar de portar al nen a Espanya per a ser intervingut.
El tumor cerebral d'Oliver és de grans dimensions i massa a prop del tronc encefàlic. Això implica que s'ha d'extirpar tan aviat com sigui possible, o com a mínim reduir-lo. El nen, que no podia viatjar en un vol comercial a causa del seu delicat estat de salut, va venir en un avió medicalitzat costejat per un empresari anònim que es va decidir a sufragar el desplaçament, que ha tingut un cost que ha rondat els 200.000 euros.