Nombrosos pins morts o sureres que han assecat i perdut part de les fulles formen part dels paisatges forestals de comarques com la Selva, Osona, el Baix i l’Alt Empordà o el Gironès, algunes de les zones del país els boscos dels quals han tingut una afectació més gran a causa de la greu sequera que ha colpejat Catalunya durant els darrers tres anys. En suma, la sequera ha afectat 66.500 hectàrees de boscos arreu del territori català al llarg del 2023, segons apunta un estudi elaborat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) en col·laboració amb el cos d’Agents Rurals.

L'estimació correspon a l'edició de l'any passat del projecte Deboscat, que es porta a terme anualment des de fa dotze anys i que serveix per oferir una radiografia acurada de l’estat de salut dels boscos de Catalunya. Si aquest estudi assenyalava que el 2022 hi havia 33.000 hectàrees afectades per la manca d’aigua, el 2023 la xifra es duplica. L'estudi s'elabora amb l'ajuda del cos d'Agents Rurals, que al llarg de l'any i especialment al setembre, després de l'estiu, detecta zones d'arbres morts o afectats per la sequera arreu del territori. 

Segons ha explicat aquest dimecres en declaracions als mitjans la investigadora del CREAF Miereia Banqué, algunes espècies com els roures, les alzines, les sureres o els fajos, totes planifòlies, tenen la capacitat de poder rebrotar i recuperar-se; i, de fet, ja ho comencen a fer gràcies a les darreres pluges que hi ha hagut durant l'abril i el maig. Si bé les espècies coníferes, com el pi o l'avet, han patit una major mortalitat per "l'estrès sostingut" a causa de la manca d'aigua; com s'ha constatat amb el pi roig d'Osona o el Moianès. "És preocupant. Mai havíem tingut tanta superfície de boscos afectats per decaïment, patint", ha valorat Banqué. Tanmateix, la científica ha alertat que en l'àmbit global d'ecosistema, el que pot passar és una "transició", és a dir, que espècies com el pi roig cada vegada estaran més incòmodes a casa nostra i és "molt probable" que progressivament vagin a menys i siguin substituïdes per altres espècies més resistents.

5,2 milions d'euros per ajudes a la neteja de finques forestals

Per la seva part, la directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha avisat que la quantitat d'arbres "estressats" i, per tant, "susceptibles de patir plagues i malalties", dispara el risc d'incendi, especialment de cara a l'estiu si es donen les previsibles altes temperatures i ambient sec. "Tenim molt combustible", ha apuntat Sanitjas, en referència a la massa d'arbres morts o malalts. Per tal de retirar aquesta massa boscosa morta, el Departament d’Acció Climàtica ha obert una línia d’ajudes amb un pressupost total de 5,2 milions d’euros. Està enfocada als propietaris privats de boscos que tinguin una afectació d’un mínim del 15% per la sequera. Com més afectació tinguin, més prioritat es donarà en les ajudes. Això sí, caldrà que hi hagi una superfície mínima de 3 hectàrees afectades, perquè la reparació tingui un “impacte” en la prevenció d’incendis. Els propietaris rebran un màxim de 2.500 euros per hectàrea netejada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!