La població d'ossos al Pirineu continua en augment i actualment se situa en 83 exemplars, després que el passat 2023 es registrés el naixement de 16 noves cries, d’un mínim d’11 ventrades. Es tracta d'una de les xifres de ventrades més altes registrades des dels primers reforços de població de l'espècie l'any 1996. Les dades s'han donat a conèixer durant el balanç anual de la població de l’os bru que realitza el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP). Durant el 2023 s'han detectat un total de 83 exemplars nous, en concret, són 37 femelles, 40 mascles i 6 individus de sexe no identificat. Del total, hi ha 43 adults potencialment reproductors —26 femelles i 17 mascles—, 24 subadults i 16 cries. Segons les dades del GSTOP la taxa mitjana de creixement anual en els darrers 4 anys ha estat del 10,94%. La xifra d'exemplars morts o desapareguts durant el 2023 és de 7 —3 adults i 4 subadults—, en aquest recompte s'inclouen els animals que han trobat morts o bé no es té cap indici des de fa 2 anys. 

Exemplar d'os al Pirineu / Govern de la Generalitat

Detecció d'ossos al Pirineu

Catalunya té 281 paranys sistemàtics —càmeres de fotografia i trampes de pèl— per detectar la presència d'ossos, repartits en 103 quadrícules 4x4 quilòmetres i 12 quadrícules 8x8 quilòmetres. Durant l'any passat, es van realitzar 1.999 revisions dels paranys sistemàtics, de les quals 1.562 van ser negatives (78,14%) i 437 positives (21,86%). 

Als Pirineus de Catalunya s'han recollit 674 contactes d'os bru, 437 sistemàtics i 237 oportunistes. En total s’han recollit 502 mostres de pèl i s’han realitzat 384 fotografies o vídeos amb càmeres automàtiques. També s’han recollit dades de consumició d’aliments (7), depredacions (43), excrements (46), observacions (66), rastres i petjades (34) i altres (7). Totes aquestes dades han servit per identificar una població de 41 exemplars a les comarques de la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell. Són 23 exemplars adults, 10 subadults i 8 cadells, dels quals 21 són mascles, 15 femelles i 5 cadells indeterminats dels quals no s’ha pogut esbrinar el sexe. A finals del 2023 els Agents Rurals van localitzar el primer indici que l’os es troba a l'Alt Urgell. Es tracta del pas d'un exemplar d'aquest plantígrad des de fa anys, ja que l'anterior indici és del 2007. La dada s'ha trobat dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu i, probablement es tracti del moviment d'alguns dels exemplars identificats a la comarca del Pallars Sobirà. Durant el 2024 es farà un seguiment de la zona per comprovar si és un pas puntual o recurrent. 

Dos exemplars d'ossos al Pirineu / Govern de la Generalitat

Hibernació breu

Aquest hivern, a conseqüència de les altes temperatures i la poca neu, la hibernació dels ossos ha estat més breu i s'han tingut més indicis d’activitat en aquest període. Aquesta època coincideix amb la temporada de caça i l’os ha estat detectat per diversos caçadors en batudes. En tots els casos els caçadors han tingut una bona actitud, han suspès la batuda i han alertat als Agents Rurals.

Un exemplar d'os al Pirineu / Govern de la Generalitat

Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fa anys que desenvolupen un seguit de mesures preventives per garantir la coexistència amb la ramaderia que es basa en l'agrupament i vigilància dels ramats durant el dia i tancament dels ramats amb la vigilància i protecció mitjançant gossos de protecció durant la nit. L’objectiu és possibilitar la coexistència entre la ramaderia extensiva de muntanya i l’os i reduir les interaccions entre aquests. Les agrupacions compten amb la presència de pastors contractats pel Departament que s’encarreguen de la vigilància diürna. Durant el dia, el pastor surt a pasturar les ovelles i durant la nit les ovelles es tanquen en les pletes electrificades situades al costat del refugi on dorm el pastor. Així mateix, cada agrupació compta com a mínim amb la presència de dos gossos de protecció de ramats. El Departament destina a mesures de coexistència gairebé 500.000 euros.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!