Les piscines són, a l’estiu, un refugi climàtic i un centre d’esbarjo i oci per la ciutadania de molts municipis, sobretot aquells que estan allunyats de la costa. L’estat d’emergència per la sequera havia posat contra les cordes als ajuntaments, però finalment, el Govern ha trobat una solució després de dies de negociacions amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) que permetrà omplir i utilitzar les piscines. La condició?, que els ajuntaments considerin les piscines, tant les públiques com les privades, com a refugi climàtic. El decret llei que permetrà canviar la norma actual, que en l’estat d’emergència només autoritzava a omplir piscines per a usos esportius i terapèutics, està previst que s'aprovi el pròxim dimarts 16 d'abril, segons ha publicat El Periódico. D’aquesta manera, les piscines podran omplir amb aigua potable la quantitat mínima indispensable per poder garantir la depuració de l’aigua i mantenir la seguretat sanitària, sempre que ho compensin amb altres mesures d’estalvi d’aigua, com el tancament de les dutxes.
El decret s’aprova aquest dimarts
Fonts de la conselleria d’Acció Climàtica han confirmat a l’ACN que la nova normativa, que s’ha consensuat amb les federacions i associacions de municipis esmentades, havia de veure la llum amb la llei de mesures que no es va poder tramitar amb el rebuig als pressupostos del 2024."El decret neix amb la voluntat d'entesa entre el Govern i els màxims representants de municipis de tot el país per poder dotar als gestors locals de més eines per a la gestió de l'emergència per sequera sense minvar la seva autonomia municipal", recalca l'executiu català. Per tant, seran els ajuntaments els encarregats de decidir quines piscines censen com a refugi climàtic en els seus plans d'emergència per sequera.
A quines piscines privades afecta?
S'ha de distingir entre piscines privades i piscines particulars. Es podran incloure en la categoria de refugi climàtic les piscines privades d’un club esportiu per a casals que permeti el seu ús a la ciutadania, una piscina comunitària que s'obri a altres veïns o una piscina d'un hotel o un càmping que s'hi pugui accedir pagant una entrada. "Les piscines censades com a refugi climàtic podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua, sempre que s'apliquin mesures d'estalvi addicionals que compensi l'aigua que s'utilitzi", deixa clar el decret llei. "Si una piscina privada (particular, comunitària o d'un establiment turístic) no està censada com a refugi climàtic, no es podrà omplir ni reomplir", avisa la normativa.
Limitar l’ús d’aigua als turistes
La nova normativa també obre la porta a limitar el consum d'aigua dels turistes als municipis que acumulin tres mesos consecutius de superació dels llindars. En aquests casos, els ajuntaments hauran d'obligar els seus establiments turístics a complir les restriccions generals i bàsiques: 115 litres per persona en situació d'excepcionalitat, 100 litres per persona en situació d'emergència 1, 90 litres per persona en situació d'emergència 2 i 80 litres per persona en situació d'emergència 3.