🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.
El pròxim dijous 30 de novembre es dona el tret de sortida a la 28a Conferència de les Parts (COP) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC). Coneguda com la COP28 està envoltada de polèmica, no només pels temes que es tractaran, sinó per qui n'és l'amfitrió: els Emirats Àrabs (EAU), una gran potència del petroli. Si les contradiccions de fer una Cimera pel Clima en una potència petroliera coneguda per les construccions faraòniques i la manca de llibertat no fons prou, ara s'han fet públics els plans dels EAU per utilitzar la cimera com una plataforma per tancar acords petroliers.
Segons ha publicat la BBC, uns documents filtrats en les darreres hores mostren els plans dels EAU d'utilitzar l'esdeveniment climàtic per tancar acords per vendre el seu combustible a altres 15 països. No es tracta d'un pla que comenci el pròxim dijous, sinó que en les reunions prèvies a la Cimera pel Clima, algunes per organitzar-la, els Emirats Àrabs han aprofitat per fer negoci amb el seu petroli.
La promesa de "mesures climàtiques significatives"
Responent a les preguntes de la BBC, l'equip dels Emirats Àrabs Units no només no ha negat els fets, sinó que s'hi han tornat replicant que "les reunions privades són privades". Aquest equip va remarcar que la seva feina fins al moment s'havia centrat en "mesures climàtiques significatives". Tanmateix, en els documents filtrats s'inclouen propostes d'“assumptes per comentar”, entre ells amb la Xina, que apuntaven que ADNOC –la petroliera estatal dels Emirats Àrabs– “està disposada a avaluar de manera conjunta oportunitats de gas natural liquat internacionals” a Moçambic, Canadà i Austràlia. Als documents també se suggeria comentar a un ministre colombià que ADNOC “està disposada” a donar suport a Colòmbia per desenvolupar els seus recursos de combustible fòssil.
En els documents es mostra com els Emirats Àrabs han preparat dossiers sobre oportunitats comercials per a la seva companyia d'energia renovable, Masdar, de cara a trobades amb 20 països, com el Regne Unit, els Estats Units, França, Alemanya, els Països Baixos, el Brasil, la Xina, Aràbia Saudita, Egipte i Kenya. Tanmateix, aquestes oportunitats comercials xoquen frontalment amb un dels temes principals: la urgència per promoure la descarbonització.
"Esperant que el món canvi. L'acció comença aquí", aquest és el lema de la COP28 sota la presidència dels Emirats Àrabs. Tanmateix, pocs canvis s'esperen, si ja abans de començar la cimera, l'amfitrió hi rema en contra.