Tot i que el departament de Justícia asseguri que l'acord de millores laborals i de seguretat a les presons de Catalunya ha aturat la crisi desfermada arran de l'assassinat de la Núria, la cuinera de la presó de Mas d'Enric, a Tarragona, no sembla que els treballadors hagin abandonat la batalla contra el departament i Serveis Penitenciaris. Part de la plantilla de treballadors de les presons de Catalunya no accepten el pacte dels sindicats amb l'administració i segueixen en peu de guerra.
Aquest dilluns està previst, a la Zona Franca, la signatura de l'acord i els treballadors, convocats per Marea Blava, una associació de treballadors no alineada amb cap sindicat, es concentraran a la porta per reivindicar que l'acord, segons ells, els ha venut i que no aporta res. Els treballadors, també els sindicats, havien demanat la dimissió de la consellera d'Esquerra, Gemma Ubasart, i també del secretari general, Amand Calderó, però tot i que no es van produir, finalment van acceptar negociar aquest acord que es va conèixer la setmana passada.
Més protestes durant la setmana
La protesta que està convocada per aquest dilluns davant de la seu de Justícia no és l'única acció de protesta d'una plantilla que segueix en peu de guerra. Aquesta matinada les seus de CCOO i UGT s'han despertat amb pintades contra l'acord i també amb ous a la façana. Les pintades s'han repetit als centres penitenciaris. En molts vestidors de funcionaris i accessos als centres s'han vist els darrers dies pintades contra els sindicats majoritaris que els acusen de "rates" i d'haver "venut" els treballadors amb un "acord de vergonya", tal com ha pogut saber ElNacional.cat. Les protestes contra aquest acord entre sindicats i Justícia seguiran, avisen els treballadors revoltats. Asseguren que cap de les peticions que van fer després de l'assassinat de la Núria s'ha complert i que els sindicats han abandonat la seva posició per ajudar a la campanya electoral d'Ubasart, propera als sindicats majoritaris i a les polítiques de les associacions que, segons els treballadors, fa anys que tenen en el punt de mira els funcionaris de les presons catalanes.
Les pressions dels treballadors s'han centrat contra els quatre sindicats, dels sis que hi ha a Catalunya, que volen signar l'acord amb Justícia: UGT, CCOO, IAC-CATAC i Intersindical. En alguns centres els representants territorials d'aquests sindicats han llençat la tovallola i han plegat arran d'aquest acord de les direccions dels sindicats amb l'administració. "Alguns dels representants sindicals porten tants anys alliberats que no sabrien trobar la presó si haguessin de venir a treballar", explicava a ElNacional.cat un dels treballadors. Aquest cap de setmana ElCaso.cat ha avançat que a Quatre Camins s'ha "perdut" un ganivet, generant una situació de tensió al centre.
"Acord històric", segons Justícia
Segons Justícia, l'acord assolit suposa una millora del servei i de les condicions laborals dels treballadors amb la voluntat de seguir reforçant el model penitenciari català. La intenció del departament era arribar a signar aquest acord en sis mesos, però l'avançament electoral i la crisi desencadenada arran del crim de Mas d'Enric, els ha fet posar l'accelerador. Els sindicats, sorgits d'unes eleccions fa pocs mesos, han acceptat negociar i han acabat signant l'acord "històric", segons el departament que lidera Ubasart. La majoria dels punts són de caràcter laboral i les mesures de seguretat, un dels punts de batalla dels treballadors, queden en un segon pla.