L’Ajuntament d’Alacant ha iniciat, per imperatiu judicial, el procés de restitució de les plaques franquistes que s’havien retirat dels carrers de la ciutat. El primer equipament municipal que s’ha vist afectat és la plaça de la Igualtat, que ha recuperat el nom de plaza de la División Azul.
El consistori alacantí va decidir aplicar la Llei de la Memòria Històrica per retirar les plaques commemoratives de la dictadura franquista, però el Partit Popular s’hi va oposar i va presentar un recurs. La titular del jutjat contenciós administratiu número 4 d’Alacant va suspendre cautelarment el procés del canvi de nom i, ara, l’Ajuntament està obligat a batejar, de nou, un total de 45 carrers i places més.
Segons la interlocutòria judicial, el govern municipal va procedir “de manera precipitada i immotivada, perquè no hi havia raons d’urgència”. A l’acte del canvi de nom, que va tenir lloc ahir, hi van assistir mig centenar de persones per protestar contra la instal·lació. Entre ells, càrrecs locals d’Esquerra Unida i diputats a les Corts de Compromís.
L’Ajuntament sent “vergonya”
La regidora de Memòria Històrica, Maria José Espuch, ha confessat sentir “vergonya, ràbia i impotència" i ha posat de manifest que el consistori i l’equip de govern aposten per plaques “demòcrates i feministes” que defensin les llibertats i la democràcia. En aquest mateix sentit, Espuch ha carregat amb molta força contra Luis Barcala, portaveu dels populars a l’Ajuntament. Segons la regidora, que ha plorat en el moment d’efectuar el canvi de la placa, Barcala tan sols ha aconseguit “canviar temporalment” i retornar als carrers d’Alacant els noms franquistes en els dos anys que ha estat a l'oposició.