Plataforma per la Llengua ha posat el crit al cel després que s’hagi destapat l’escàndol del vídeo d’una infermera de l’hospital Vall d’Hebron que es queixa que se li demani el C1 de català per a fer unes oposicions. L’entitat de defensa de la llengua ha anunciat que té la intenció de demanar “ser part en l'expedient sancionador” que se li obrirà a la infermera i que ha anunciat aquest dijous el conseller de Salut, Manuel Balcells. La indignació arriba a tal punt que suggereix que “qui menysté els drets dels usuaris i mostra aquesta falta d’empatia no hauria de prestar serveis a l’administració, especialment en l’àmbit sanitari”.
L’organització lingüística afirma en un fil a Twitter que la Generalitat de Catalunya “no pot tolerar declaracions catalanòfobes i actes de supremacisme lingüístic greus com el que es permet fer aquesta treballadora” a l’hospital barceloní. Plataforma per la Llengua no es vol quedar de braços plegats davant aquest atac al català a les xarxes i anuncia que denunciaran “la falta de professionalitat” i que “es qüestioni els drets lingüístics dels parlants en la jornada laboral”.
❌ La @gencat no pot tolerar declaracions catalanòfobes i actes de supremacisme lingüístic greus com el que es permet fer aquesta treballadora del @vallhebron.
— Plataforma per la Llengua Catalunya (@PLlCatalunya) March 2, 2023
📄 Demanarem ser part en l'expedient sancionador anunciat pel conseller de @salutcat 👉 https://t.co/Od0mVlnlB7 1/5 pic.twitter.com/uBLT1Lbfw2
A més a més, l’entitat subratlla que “l’acreditació (C1) de català serveix no només per a garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants sinó també perquè el català pugui ser la llengua de les relacions internes de la mateixa administració”.
El debat sobre el català i els sanitaris
El vídeo de la infermera catalanòfoba ha despertat de nou l’etern debat sobre el coneixement del català entre els sanitaris. Plataforma per la Llengua agraeix els sanitaris que provenen d’altres llocs del món i presten serveis a la salut pública “amb respecte cap als drets lingüístics dels catalanoparlants”. Al fil, la plataforma opina que demostrant aquest respecte “reforcen, a més, les bones pràctiques que promouen organismes internacionals”.
L’entitat acaba fent una crida als usuaris del Vall d’Hebron i d'altres centres públics a denunciar “les vulneracions de drets lingüístics que pateixin” al servei de queixes que tenen a disposició. Així mateix, anima tothom a adherir-se a la campanya “Prou catalanofòbia”.
L'hospital Vall d'Hebron investigarà els fets
Fonts de l'hospital han explicat a ElNacional.cat que s'investigaran els fets i les circumstàncies en què s'han produït. El Vall d'Hebron subratlla que "no es pot tolerar que dins les nostres instal·lacions, en horari laboral i amb l'uniforme de la institució es facin vídeos que no tenen a veure amb l'activitat assistencial". "És evident que no representen la institució ni el centre", asseguren. El Departament de Salut ja ha anunciat que obrirà un expedient a la treballadora.