A un any de les eleccions, el moviment veïnal de Barcelona es belluga i se sacseja, i com a resultat, l'aflorament de plataformes, lobbies i associacions que pretenen millorar la ciutat. És el cas de Nosaltres, Barcelona, que s'ha presentat avui a la terrassa de l'NBA Cafè ―en plena Rambla― envoltada de la flor i nata barcelonina. La plataforma, en paraules de la seva portaveu, la periodista Elisenda Roca, "no neix amb cap voluntat electoral ni té suport de cap partit". De fet, durant la presentació s'ha llegit un manifest on deixen clar que no es casen amb ningú i que "guanyi qui guanyi" en les properes eleccions "és important que tots estiguem units"; entre el públic, representants de bona part dels partits polítics presents al consistori.
A la presentació de la plataforma veïnal #NosaltresBarcelona. Dones amb ganes d'actuar a favor de la nostra ciutat. pic.twitter.com/BqB71ClFD2
— Neus Munté (@neusmunte) 3 de julio de 2018
El manifest fundacional s'ha mostrat molt preocupat per la vessant econòmica i turística de la ciutat i han remarcat que condemnen "qualsevol acte de violència contra el turisme o contra qualsevol activitat econòmica". En aquest sentit, han dit que "no hi valen tebieses ni ambigüitats" i han alertat que "no podem badar" perquè hi ha moltes ciutats atractives que "aspiren a desbancar Barcelona" i com a exemple han posat l'Agència Europea del Medicament o l'hotel Four Seasons que, finalment, no seran a Barcelona. "No els podem regalar el que ha costat l'esforç de tanta gent", han afirmat. Així mateix, han aconsellat gestionar el turisme sense posar-lo en risc: "Menys prohibir i més acordar".
En una atenció als mitjans posterior, Roca tampoc ha volgut valorar l'actuació de l'actual govern municipal. "Hi ha coses que estan fent bé i amb delicadesa i qualitat i d'altres que no ens agraden, com en qualsevol equip de govern" i ha afegit que la idea del grup "no és posar bastons a les rodes o remugar sinó oferir una solució a temes que semblen encallats".
La plataforma, que legalment encara no està constituïda, ha volgut deixar clar que no ha nascut ni com a alternativa ni com a contrapunt a la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). "Qui vulgui trobar-hi una confrontació s'equivoca, no ens hi trobarà", ha dit Roca.
El pare Apel·les, entre els assistents
Entre els assistents a la posada de llarg de la plataforma hi havia gent molt diversa, des del pare Apel·les fins al dissenyador Javier Mariscal, passant pel periodista Xavier Sardà, l'empresari hoteler Joan Gaspart, l'escriptora Isabel-Clara Simó o l'actriu Mònica Randall. El colofó a la presentació l'ha posat la cantant i compositora Maite Martín.
Nosaltres, Barcelona la formen deu dones: Elisenda Roca, Benedetta Tagliabue, Amparo Moreno, Núria Amat, Rosa Maria Calaf o Carme Puig Antich, Katy Carreras-Moysi, Cristina Castañer, Montserrat Pinyol i Rosana Torres. Va néixer arran de la polèmica generada per la normativa de terrasses de Barcelona ―i per tant, sota l'auspici del Gremi de Restauració― i s'ha mantingut amb la idea de treballar pels temes que preocupen la ciutat a partir del setembre.
L'enemistat de la FAVB
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha posat el crit al cel davant de la presentació de la plataforma, a qui han titllat de "lobby empresarial" al servei dels interessos del Gremi de Restauració. Critiquen que es tracti d'una entitat que "es limita a un grup de 10 dones" de "certa rellevància mediàtica" i que, per tant, "no són una organització de la ciutadania".
Lamenten que un grup de persones "elitistes" acusin de no representativa una entitat de base: "Sembla més una broma de mal gust que no pas una proposta seriosa per treballar pels interessos col·lectius", diuen en un comunicat.