Girona diu prou. La ciutat fa anys que es veu atrapada pel turisme, però en els últims temps el fenomen ha anat en auge. Fins al punt que els veïns consideren que la situació s'ha tornat ja insostenible i que s'ha arribat al "límit". És per això que diverses associacions veïnals preocupades per les conseqüències negatives d'aquesta realitat s'han unit per crear la 'Plataforma pel decreixement turístic Girona'. Enfront "la massificació i la gentrificació" que pateix la ciutat, l'entitat busca sumar adhesions i pressionar les administracions perquè adoptin mesures urgents.
Durant la presentació, que s'ha fet aquest dijous, també s'ha compartit un manifest titulat 'Per una Girona viva de barris, persones i comerç local'. La plataforma assegura que "ja fa anys que Girona s'ha convertit en una ciutat-aparador per al turisme, les fires i els festivals", cosa que ha estat "una sentència de mort per als seus barris i les qui els habiten", mentre que només ha beneficiat "el negoci d'uns pocs". El fenomen turístic —el qual s'ha donat, en part, per la promoció de la ciutat com a "meca del ciclisme"— ha anat acompanyat de l'arribada "en massa" dels coneguts com a expats, que són aquells residents que arriben de països més rics per viure-hi, però sovint continuen treballant al país d'origen i no s'integren al lloc d'acollida. És per això que certes zones de la ciutat "s'han convertit en zones-gueto totalment elitistes i d'esquena a les necessitats bàsiques de les persones".
El manifest remarca també que aquest fenomen no ha aportat riquesa per a les classes populars, sinó que "inflació, precarització laboral, dificultat d'accés a l'habitatge, restriccions d'aigua i tancament de petits comerços", així com la destrucció de les cultures locals i el menyspreu de la llengua. Enfront d'unes polítiques com la limitació dels preus dels lloguers o el topall municipal dels pisos turístics que no han funcionat o han arribat "tard", la plataforma reclama a l'Ajuntament de Girona i a la resta d'administracions que "abandonin la política de barra lliure al turisme, apostin per un decreixement d'aquest sector i comencin a plantejar un canvi de model econòmic". Entre altres mesures, proposen fer inspeccions per detectar allotjaments il·legals o iniciar un cens d'expats que viuen a la ciutat, a més limitar les llicències hoteleres i a establiments de cicloturisme i incrementar la fiscalitat sobre el sector. "Com a territori, estem al límit. Com a ciutadanes, no podem més", conclouen.
Davant el turisme massiu que encareix el cost de la vida, ens expulsa, devora recursos i contribueix a l’#EmergènciaClimàtica, i governs que no hi posen fre, hem decidit lluitar!✊
— Plataforma Decreixement Turístic Girona (@MenysTurismeGi) May 16, 2024
Per una Girona viva de barris, persones i comerç local#GironaTéUnLímit
Adhereix-te MANIFEST👇 pic.twitter.com/62mC0XcwI2
Pintades contra les botigues de bicicletes
Un dels exemples més nítids d'aquesta massificació turística s'ha donat pel fenomen del cicloturisme. Davant de les nombroses obertures d'establiments destinats a fomentar aquest servei i la presència descontrolada de bicis a Girona, veïns han començat a mostrar-hi el seu rebuig amb pintades i grafitis de 'Tourists go home' i missatges similars a les parets exteriors i als aparadors de les botigues. El sector turístic empresarial de la ciutat ja ha mostrat la seva indignació per aquesta pràctica, lamentant que pugui "causar danys i perjudicar la imatge" de Girona, i responent que hi ha un "incivisme descontrolat contra el turisme". Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, també ha lamentat les pintades, afirmant que la crítica s'ha de fer "de manera constructiva", i ha anunciat un pla d'acció per trobar "l'equilibri" entre els negocis i els veïns.