Del patrimoni natural de Mallorca destaquen els seus quilòmetres de platges i cales, que l'activitat humana i la massificació turística han desgastat en els últims anys. Tanmateix, la situació encara pot anar a pitjor. Segons explica Biel Jordà,  investigador científic del Centre Oceanogràfic de les Balears, a elDiario.es, "el canvi climàtic provocarà la pèrdua permanent del 56% de la superfície de la platja". Aquesta previsió és només d'un escenari intermedi, no del pitjor dels casos. 

Segons el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), de les 867 platges que hi ha entre Mallorca i Cabrera, en el pitjor dels escenaris, desapareixeran definitivament 72. A més, 314 s'inundarien completament en diverses ocasions al llarg de l'any. El 65% de la superfície de les platges s'empantanaria, arribant fins al 86% en condicions climàtiques extremes.

El gran problema que haurà d'afrontar la costa mallorquina és la pujada del nivell del mar. El Centre Oceanogràfic de les Balears apunta que si l'emissió de gasos d'efecte hivernacle continua en la mateixa tendència que l'actualitat, "a finals de segle el mar haurà pujat en aquesta zona entre 60 i 70 centímetres".  Jordà apunta que si actualment hi hagués una reducció dràstica de les emissions, "ens quedaríem entre 30 i 40 centímetres" d'augment. És amb aquest escenari optimista on es perdria el 56% de la superfície de la platja.

La Mediterrània bull 

La zona de la mar Mediterrània és una de les més afectades pel canvi climàtic arreu del món. Aquest estiu s'ha notat especialment la vulnerabilitat d'aquesta zona als efectes de l'escalfament global, ja que s'han batut tots els rècords de la temperatura de l'aigua. El passat 12 d'agost es va arribar al rècord de la temperatura de l'aigua en territori de l'Estat amb 31,87 °C. A la resta del mar, també es va assolir una temperatura mitjana rècord: 28 °C. 

Quan es va confirmar aquesta dada fa més d'un mes, el  Samuel Biener, meteoròleg de Meteored, en declaracions a El Español, va afirmar: "Els mesos d'estiu, [la Mediterrània] s'ha convertit pràcticament en un mar tropical. (...) Les últimes setmanes s'estan registrant temperatures més altes que en alguns sectors del Carib, una cosa impensable fa pocs anys". No només l'aigua està a temperatures caribenyes, sinó que el canvi climàtic a la zona també es nota en les onades de calor o els mega incendis. Aquest estiu una de les principals víctimes d'aquests ha tornat a ser Grècia. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!