La prestigiosa revista de viatges Condé Nast Traveler, amb seu a Nova York i especialitzada en el turisme de luxe, ha plantejat una enquesta als seus lectors per escollir la platja més bonica d'Espanya: entre les 10 finalistes, ha arribat una platja catalana, la Cala d'Aiguablava, a Begur (Girona), al cor de la Costa Brava. De sorra fina i aigües turquesa poc profundes, es tracta d'una de les platges més conegudes i visitades de la Costa Brava. Les altres platges candidates estan a Cadis, Formentera, Xàbia o Cartagena, entre d'altres indrets de l'Estat. Les votacions estan obertes fins al 13 de juny.
A pocs quilòmetres del poble de Begur, molt a prop del Port esportiu de Fornells, la Cala d'Aiguablava és un dels paisatges típics de la Costa Brava: aigües turqueses i transparents i envoltada de penya-segats i boscos de pins. És una platja petita, d'uns 80 metres de longitud i 40 d'ample, així que a l'estiu hi costa trobar-hi un lloc lliure. Té sorra més aviat fina, a diferència d'altres platges de la zona, de pedra gruixuda. Es pot accedir a peu, en cotxe i, durant l'estiu, s'habilita l'accés amb transport públic. Tot i les dimensions reduïdes de l'indret, la platja compta amb servei de dutxes, vàters - i vàters adaptats per persones amb mobilitat reduïda -, socorristes, un quiosquet de menjars i beguda amb terrassa, un centre de busseig, pàrquing a la rodalia i possibilitat de llogar gandules. En les zones properes també hi ha diversos restaurants de cuina local i un hotel.
També és cert que hi ha hagut polèmiques en algunes ocasions, entre visitants i als mitjans, per la "privatització" de la platja: amb les gandules de pagament, que ocupen bona part d'una platja ja per sí mateixa de dimensions reduïdes. L'Ajuntament de Begur va fer un concurs públic per cedir la gestió del servei a una empresa, i va justificar la decisió de privatitzar l'espai i fer-ho de pagament al·legant que "és una cala amb molta demanda i és una forma de controlar l'accés i evitar aglomeracions". La mesura va disgustar a molts visitants.
Només pot guanyar una
La resta de platges que competeixen per ser la millor d'Espanya són la platja de Bolonya (Tarifa, Cadis, Andalusia), Ses Illetes (Formentera, Illes Balears), la platja de Cofete (Formentera, Illes Balears), la platja d'Oyambre (Comillas, Cantàbria), la platja de la Granadella (Xàbia, País Valencià), la platja de Rodas (Illes Cíes, Pontevedra, Galícia), la platja de la Concha (Sant Sebastià, Guipúscoa, País Basc), la platja del Silencio (Cudillero, Astúries) i la Cala Cortina (Cartagena, regió de Múrcia). Les votacions per escollir-ne una estaran obertes fins al 13 de juny a els 23:59. Entre tots els votants, la revista organitzadora del concurs, Condé Nast Traveler, sortejarà un cupó de 300 euros per bescanviar a la reserva d'un lloguer d'una furgoneta càmper.
De moment, no ha guanyat cap platja catalana
En les edicions anteriors, el 2021 la platja guanyadora va ser Valdevaqueros, a Cadis; el 2020, San Antonio del Mar, a Astúries; i el 2019, el premi va ser per a la platja Papagayo, a Lanzarote. De moment, no ha guanyat cap platja catalana, potser aquest serà el primer any, si els lectors de la revista així ho decideixen.
Una revista internacional
L'organitzadora del concurs és la revista internacional especialitzada en viatges Condé Nast Traveler, amb seu a Nova York i dedicada a continguts sobre turisme de luxe i estil de vida. Cada any, la revista organitza competicions similars, on els lectors escullen les millors destinacions turístiques del món. La publicació es va fundar el 1987 i té un fort component de periodisme literari sobre viatges.