El mes d'agost a Catalunya ha estat en general un dels més secs de les últimes dècades, especialment a la ciutat de Barcelona. Així i tot, la comarca de la Garrotxa ha patit un mes molt plujós, amb 182,5 litres d'aigua recollits a Olot, així com les àrees del sud de Tarragona i les comarques de l'Ebre, que també han sofert un agost excepcionalment plujós durant les últimes setmanes que ha acabat provocant inundacions, grans destrosses, evacuacions i carreteres tallades durant les últimes hores.

Diferents punts de les comarques de la Garrotxa, el Montsià i el Baix Ebre van ser l'escenari d'abundants precipitacions durant el mes passat, superant els 100 litres d'aigua per metre quadrat. Concretament, i segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la localitat d'Alcanar, una de les més afectades pels aiguats, va recollir un total de 110 litres d'aigua per metre quadrat durant el mes d'agost. Les fortes pluges del passat 1 de setembre van fer caure 250 litres, dels quals 77 ho van fer en mitja hora.

Alcanar ACN

Destrosses a Alcanar pels aiguats de l'1 de setembre - ACN

Mes tradicionalment sec

La Garrotxa és on es va produir la precipitació més abundant del mes, tot i que és a les comarques de l'Ebre on els valors de precipitacions han ascendit al 400% respecte de la mitjana climàtica. Concretament, l'estació de l'Aldea (Baix Ebre) va acumular 101,9 litres durant els dies 24 i 25 d'agost, un fet excepcional tenint en compte que es tracta d'un dels mesos tradicionalment més secs de l'any a les Terres de l'Ebre.

Situació diferent a Barcelona

Aquesta situació poc habitual ha contrastat amb una realitat totalment diferent a Barcelona, que ha viscut el seu tercer estiu més sec des de l'any 1914. Com a conjunt, la major part de Catalunya ha patit una situació similar, presentant dèficit pluviomètric amb una precipitació inferior al 30% respecte de la mitjana climàtica en zones de la depressió central, Pirineus occidental, litoral i prelitoral central i extrem nord de la comunitat autònoma.

Pel que fa a la irradiació global mitjana diària d'agost, aquesta ha estat per sota de la mitjana a tota la zona del litoral i el prelitoral on, tot i que sense ruixats, hi ha hagut molts dies de núvols.

Temperatures molt càlides

Quant a les temperatures, el mes d'agost a Catalunya ha sigut càlid, especialment durant els dies entre l'11 i el 15 d'agost amb una forta onada de calor que va ser provocada per una massa d'aire que venia del nord de l'Àfrica. Així i tot, va ser menys excepcional que la viscuda el mes de juny de 2019. Durant l'onada, l'estació de radiosondeig de Barcelona va assolir els 27,6 °C a uns 1.500 metres d'altitud (nivell de 850 hPa), amb uns valors que igualen el màxim de la sèrie (compresa entre 1998 i 2021) i que data de 23 de juliol de 2009.

La màxima temperatura van ser els 43 °C al Pallars Jussà, a l'estació de Sant Romà d'Abella. A més a més, en 22 de les 149 estacions de la xarxa meteorològica, que acumulen més de deu anys de dades, es va enregistrar el rècord de temperatura màxima absoluta.
 

Imatge principal: Estació de Cornellà de Llobregat el dia que va començar l'onada de calor a Catalunya. / Foto: Carlos Baglietto