Es tracta d'un espectacle màgic i és que no cada nit el cel es guarneix amb tantes llums. La pluja d'estels o Perseids, també coneguda com a Llàgrimes de Sant Llorenç, va començar el passat 25 de juliol i acabarà el proper 18 d'agost.

No obstant això, enguany les condicions astronòmiques més òptimes, si la nit acompanya, tindran lloc entre el dia 12 i 13 d'agost. La quantitat d'estels i la brillantor de la lluna són els motius principals perquè aquesta nit sigui la més màgica de totes. Per veure'ls l'únic que cal és que el temps hi ajudi i un lloc on relaxar-se allunyat de la llum artificial.  

Els motius

El fenomen de les Llàgrimes de Sant Llorenç cada any té lloc pels volts del 10 d’agost —com el seu nom indica per Sant Llorenç—, els meteors són els que produeixen la llum a través de les restes de pols còsmica i partícules que el planeta Terra es troba quan es trasllada per l’òrbita per on passa el cometa Swift-Tuttle.

El fregament i l’augment de la pressió en entrar a la nostra atmosfera fa que les partícules s’evaporin, i és en aquest moment, mentre cremen, que produeixen aquella imatge visual que anomenem pluja d’estels i que fa que el cel es mostri d'una manera tan especial.

Què em cal? 

Per veure l'espectacle calen ben poques coses. Sense telescopi ni altres aparells òptics, els Perseids es poden veure, sempre que la meteorologia hi ajudi, a simple vista. És per aquest motiu, que hi ha pocs consells a l'hora de gaudir de la il·luminació intermitent del cel a causa dels estels. Els experts recomanen fugir de nuclis urbans i llocs on hi hagi contaminació lumínica. Un darrer consell  és posar-se còmodes amb el suport d'una gandula o una hamaca en un lloc on hi hagi bona visibilitat. 

On es pot veure? 

A l'hora de veure estels hem de tenir en compte que com més allunyats dels nuclis urbans més en podrem veure. De totes maneres, poden ser bones opcions els observatoris que tingueu a prop, els parcs naturals o zones muntanyoses. Per exemple, al Pantà de Santa Fe del Parc Natural del Montseny, que va ser declarat reserva de la biosfera per la UNESCO l'any 1978, pot ser espai ideal per presenciar els Perseids. 

pluja d'estels - shutterstock

Pluja d'estels / shutterstock

Per veure'ls, no hi ha gaire més secret que la paciència però si vols saber-ne més i estas a prop d'un observatori t'hi pots acostar, a l'Alt Empordà, a l'Observatori Astronòmic d'Albanyà, és un lloc privilegiat amb el telescopi més gran de la província de Girona. A l'Anoia, a l'observatori de Pujalt, se situa també un altre espai que es dedica a fer difusió didàctica de la ciència i a la investigació científica. 

Aplicacions 

La tecnologia també et pot ajudar a gaudir d'aquest fenomen. El Nacional ha fet un recull d'unes de les millors aplicacions que t'ajudaran a no perdre't cap detall d'aquesta nit. Enguany, a més, els experts han anunciat que les condicions seran idònies. De totes maneres, si volem aprofundir, entre les aplicacions que hem escollit hi ha: Mapa Estelar, Star Walk 2, NASA, Google Skymap.