El poble d'Ortuella, a Biscaia, no vol tornar a patir rememorant el seu passat. El 23 d'octubre de 1980 la tragèdia es va acarnissar amb aquest municipi del País Basc, quan una explosió de gas a una escola d'EGB va posar fi a la vida de 50 nens —d'entre 5 i 6 anys— i tres adults, una ferida que encara es manté oberta per als veïns. Ara, Netflix vol adaptar el llibre publicat aquest any per Fernando Aramburu, El nen, sobre una de les famílies que va perdre el seu fill a la tragèdia. Tots els partits amb representació en aquest poble de 8.400 habitants han “sol·licitat” a Netflix que faci marxa enrere i que Mariano Barroso no rodi cap pel·lícula sobre aquesta tragèdia. Una declaració institucional que ha estat signada per PNB, PSE-EE, EH Bildu i Podemos on reclamen a la plataforma que “s'abstingui de realitzar qualsevol producció basada en els fets” que van afectar el poble.

La nota afegia “instem a considerar la sensibilitat de la nostra situació i la importància del nostre dret a decidir sobre la nostra història i sobre la seva difusió pública. Expressem el nostre agraïment anticipat per la seva comprensió i respecte cap a la nostra decisió”.​​

La tragèdia d'Ortuella

El migdia del 23 d'octubre de 1980 va marcar el petit poble d'Ortuella. L'accident es va produir a l'escola Marcelino Ugalde d'Ortuella cap a les 12:00 hores, quan l'espurna del bufador d'un lampista que havia d'arreglar una avaria a la cuina del centre va activar una bossa de gas propà que s'havia acumulat per una fallada tècnica als baixos de l'edifici, i va explotar quan el treballador va encendre un llumí. L'explosió es va sentir a més de 6 quilòmetres de distància i va enfonsar el terra de dues aules de la primera planta i va deixar més de cent alumnes soterrats sota la runa. La tragèdia es va saldar amb la mort de 50 nens, 2 professors i 1 cuinera de l'escola, on aleshores hi havia matriculats 900 infants. 

Fernando Aramburu ha narrat aquest drama en la seva última novel·la El Nen on recull la història d'un avi que recorda al seu net cada dia quan va al cementiri en el qual van ser enterrades les víctimes d'aquesta catàstrofe. El llibre explora en el trauma i com l'explosió va marcar psicològicament a tot el poble. Malgrat el tracte respectuós de l'escriptor narrant la història el poble es nega al fet que Netflix adapti la història. L'alcalde d'Ortuella ha assegurat que la plataforma no s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament per sol·licitar permisos de gravació i que la informació de la qual disposen és la que s'ha publicat als mitjans de comunicació. 

La postura de Netflix

Netflix va anunciar a principis de juliol un dels seus projectes més ambiciosos: l'ambientació del llibre El Nen, de Fernando Aramburu i editat per Tusquets, que seria dirigida per Mariano Barroso, però abans de començar amb el projecte ja s'han trobat l'oposició del poble. El gegant audiovisual ha assegurat que seria molt respectuós amb la memòria de les víctimes. El mateix Aramburu, present a l'anunci del projecte, va reconèixer que “al llarg dels anys, l'accident de Ortuella em va interpel·lar amb força. Sentia com si reclamés un espai propi en la sèrie d'històries titulada 'Gents basques' que jo em proposo explicar. El projecte d'adaptació al cinema per part de Netflix em complau en gran manera i al mateix temps m'aferma en el convenciment que els nens morts en aquella tragèdia de 1980 mereixen un lloc digne en la nostra memòria”. Ara, Netflix i Barroso hauran de decidir si segueixen endavant o accepten la negativa d'Ortuella de reviure el seu passat més dolorós.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!