Cervera del Río Alhama, una localitat gairebé al límit entre La Rioja i Sòria, als peus de la serra Alcarama, on les tradicions segueixen molt arrelades i sota aquest pretext, no tots els seus habitants poden fer el mateix. Concretament, en una dansa tradicional anomenada La Gaita, on es prohibeix que les dones hi participin. Segons informa elDiario.es, des de fa deu anys un grup de dones intenten revertir la situació, però es troben amb una negativa immobilista.
La Gaita és una dansa de més de 500 anys d'història que ballen homes, segons la tradició, "solters i verges". Una dècada enrere, la petició de què s'incloguessin dones es troba amb la mateixa negativa de les confraries de Santa Anta i Sant Gil. S'afirma que la tradició ho impedeix i d'aquí no es mouen, és més, consideren que "deixar-les ballar seria una imposició antidemocràtica".
Així doncs, al marge, 21 dones i tres homes van crear la Gaita Mixta, al marge de les tradicionals, però aquesta solució tampoc plau a fervents defensors de la tradició. La Confraria de Sant Gil ha emès un comunicat contra la Gaita Mixta. "No es poden emprendre innovacions estructurals a l'art o al folklore abans d'estar segurs que aquests canvis no destrueixin el que es pretén preservar, per la qual cosa el respecte a la gaita ens demana que la transmetem tal com l'hem rebut dels nostres avantpassats: sense alteracions que en comprometin el sentit i el futur", afirmen en el text. Arriben a parlar de "xantatges ideològics i polititzacions" i un altre terme molt actual: "fals feminisme".
Des del grup Gaita Mitxa es denuncia que, en canvi, altres parts de la tradició s'han canviat quan han convingut. Per exemple, s'espera que la dansa sigui ballada pels "mossos naturals de Cervera", tanmateix, ara pocs ballarins han nascut o viuen al poble.
"Ballarem per totes les nenes"
La negativa de les confraries no atura al grup de la Gaita Mitxa, que afirmen que seguiran ballant "independentment que hi posi que ells no permeten que les noies ballem a aquests actes". “Ballarem al carrer com hem fet sempre, farem el recorregut habitual sense barrejar-nos amb ells”, explica una membre del grup, qui afegeix: "anem per separat perquè ara som nosaltres les que no volem ballar en una Gaita que pertany a una confraria amb un pensament tan anacrònic, discriminatori i que falta el respecte a les dones".
El passat dilluns, es van reunir davant la parròquia de Sant Gil per ballar davant en forma de protesta. Justament allà, entre aplaudiments, van anunciar les seves intencions: "Ballarem per totes les nenes que aplaudiran des de fora amb la il·lusió de fer-ho un dia".