Sis milions de catalans han sortit de l'escenari d'alerta per la sequera. Les pluges de les últimes setmanes han permès girar full i deixar enrere la pitjor sequera experimentada a Catalunya en els últims dos-cents anys. Els municipis que depenen dels embassaments del Ter i el Llobregat passen ara a una fase de prealerta, segons va anunciar la consellera de Territori, Sílvia Paneque, aquest dissabte des del pantà de Sau on l'església ja ha quedat coberta fins al campanar de Sant Romà. L'escenari de prealerta entra en vigor perquè els embassaments ja han superat el 60% de les reserves —actualment al 64,5% de la seva capacitat—, cosa que permet que ja no siguin necessàries les mesures d'estalvi d'aigua que afecten els usos urbans, agrícoles i industrials. La consellera va detallar que el sistema del Baix Ter tornarà a la normalitat i el del Fluvià-Muga passarà d'excepcionalitat a alerta. Tot i la millora, les dessalinitzadores continuaran funcionant al 90% de la seva capacitat i es mantindran les inversions per combatre la sequera. La decisió es va aprovar formalment en el Consell Executiu aquest dimarts i entren en vigor aquest divendres, un cop publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Què es podrà fer amb la retirada de les restriccions?
Pel que fa a l'ús a particulars i urbans, l'aixecament de les restriccions implicarà:
- Eliminació dels horaris per regar jardins i zones verdes. Fins ara, només es podia fer de 20:00 a 8:00, i quedava prohibit regar si plovia. Des de la fase d'alerta, els jardins particulars només es podien regar com a màxim dos dies a la setmana.
- Deixen d'estar vigents les limitacions de 250 litres per habitant i dia als dipòsits municipals per abastir la població.
- Es poden omplir piscines de plàstic sense sistema de recirculació de l'aigua.
- Es poden netejar els cotxes amb mànega o el sistema que es vulgui. Fins ara, només es podia fer en establiments especialitzats.
- Aigua a les fonts ornamentals o llacs artificials.
- Es poden netejar els carrers fent servir mànegues.
En relació amb els canvis que aportarà la fi de les restriccions als usos agrícoles i ramaders:
- En el reg agrícola, s'elimina la reducció d'un 25%. En situació d’emergència, és principal garantir la supervivència de conreus llenyosos o permanents, i en els usos ramaders, garantir la supervivència dels animals presents en l’explotació en el moment de la declaració de l’estat d’excepcionalitat, tenint present el tipus d’explotació i de bestiar i el moment concret de la cria.
- En els usos industrials s'acaba la reducció del 5% que estava en vigor.