La mateixa polèmica de cada any. La Junta Municipal del madrileny districte de Chamartín ha emès un vídeo per a la diada de Reis d'enguany que ha collit multitud de crítiques d'usuaris de les xarxes socials i per part d'associacions i partits polítics de l'oposició. El vídeo mostra un "rei Baltasar" que és una persona blanca amb la cara pintada, una pràctica que moltes entitats i persones negres rebutgen en considerar que té trets racistes, i amb un ridícul accent impostat molt marcat que tracta d'imitar una parla d'origen indeterminada, presumiblement d'Orient.
👑 Cavalcada de Reis 2024 a Barcelona: horari i recorregut complet
🚫 Els carrers tallats i les afectacions a la mobilitat per la Cavalcada de Reis 2024 a Barcelona
Es tracta d'una campanya destinada als nens amb motiu del Dia de Reis i enviada a través de WhatsApp aquest dijous a les famílies de Chamartín, que havien d'inscriure's en una pàgina web i emplenar un formulari per rebre'l. Per gravar els vídeos, que semblen personalitzats amb les dades sobre l'infant que hagin aportat els pares, l'Ajuntament de Madrid havia contractat diversos actors per fer de Melcior, Gaspar i Baltasar. Quant a Baltasar, segons ha explicat el consistori al digital Somos Madrid, s'havien contractat sis actors, un dels quals no era negre, i a causa de baixes per covid, aquest últim ha hagut d'interpretar el rei mag en diversos vídeos, donant peu a la polèmica.
La concejala del PP de Madrid en el distrito de Chamartín, @_EstradaYolanda, no se conforma con enviar a los niños un vídeo con un actor blanco haciendo de Baltasar. Resultaba muy gracioso burlarse de la forma de hablar y hacer una parodia ridícula de la raza negra
— GUILLERMO GUIJARRO (@remerikos) January 5, 2024
ARDE MISISIPI pic.twitter.com/v7N3Q7RS50
L'oposició aprofita per sucar-hi pa
Els partits de l'oposició a Madrid, en concret les esquerres, no han trigat a pronunciar-se i sucar-hi pa amb la polèmica, alhora que han condemnat la pràctica del "blackface", és a dir, la d'una persona blanca pintant-se per a imitar el color de pell de les persones negres. El PSOE ha valorat que si el 2024 es fa "blackface" és perquè "no s'ha entès la diversitat del districte de Chamartín" i demanen respecte a les persones racialitzades: "És el mínim que es pot demanar als poders públics". Per la seva part, Más Madrid, el partit fundat per Íñigo Errejón, ha criticat el "racisme manifest" del vídeo i ha apuntat a la regidora responsable de Chamartín, Yolanda Estrada, del PP.
Allau de crítiques
El vídeo també ha rebut crítiques i burles de nombrosos usuaris de les xarxes socials: "Algú hauria de dimitir per racista i incompetent", "Ridícul, Espanya és multicultural i multiracial, no fa falta pintar la cara de ningú", "Tant de bo hi hagués a Madrid algun negre per poder fer de Baltasar", "Vergonya aliena". Fins i tot el polemista vinculat a Vox Bertrand Ndongo ho ha criticat: "Amb tots els negres que hi ha a Espanya, es repeteix aquesta imatge".
Què és el "blackface"?
El "blackface" és un terme d'origen nord-americà que referencia a l'antigament molt estesa pràctica que una persona blanca es pinti la cara de negre per disfressar-se o imitar una persona negra. Darrerament col·lectius antiracistes i sectors de l'esquerra han criticat durament aquesta pràctica que consideren racista, en tant que originàriament als EUA ho vinculen als antics shows de teatre que feien befa de les persones negres durant el segle XIX i fins ben entrat el XX, amb persones blanques pintant-se, imitant la parla i ridiculitzant els afroamericans. Com el conegut "Jump Jim Crow", un popularíssim vodevil dels 1830s interpretat per l'actor blanc Daddy Rice, que dona nom a les conegudes com a "lleis de Jim Crow", la base de la segregació racial als EUA durant dècades. A Catalunya i Espanya, tot i que no té el mateix origen, també és una pràctica estesa tradicionalment en les cavalcades de Reis o en les festes d'Alcoi, per la qual cosa els crítics han posat el crit al cel per canviar-ho.
L'Ajuntament de Madrid demana perdó
L'Ajuntament de Madrid ja ha demanat perdó per aquesta situació i ha dit que és culpa de l'empresa. La vicealcaldessa de Madrid i portaveu del Govern municipal, Inma Sanz, ha assegurat que el vídeo és "un lamentable error" de l'empresa encarregada i ha assegurat que ja han demanat explicacions.
“(Els vídeos) no haurien d'haver sortit així, no és la persona adequada per fer aquests vídeos i, per tant, és un error lamentable de l'empresa que està duent a terme aquesta activitat concreta de Nadal al districte de Chamartín. Estem parlant amb ells per saber què ha passat i demanar-los explicacions”, ha dit a la premsa Sanz.
Sanz ha xifrat en "vint o trenta" els vídeos que han sortit "d'aquesta manera", és a dir, amb l'intèrpret blanc pintat de negre, i ha reiterat que es tracta d'un "lamentable error de l'empresa", amb la qual el consistori ja està en contacte per solucionar el que ha passat.
Segons han explicat fonts municipals, la Junta de Chamartín ha donat la possibilitat als pares que els Reis Mags felicitin Nadal als nens mitjançant un missatge personalitzat. Els pares ho han pogut sol·licitar de l'1 al 26 de desembre i han estat ells els que han escollit quin rei felicita els fills.