El Sindicat Unificat de Policia (SUP), un dels sindicats majoritaris de la policia espanyola, i l'empresa Desokupa, han signat un acord de col·laboració per impulsar una formació en "defensa personal" dirigida a policies, però a la qual també es poden apuntar civils. Ho ha anunciat aquest diumenge Dani Esteve, propietari de l'empresa de desnonaments extrajudicials, que en un vídeo publicat a X ha explicat que serà un curs que impartiran 18 formadors i que podran cursar fins a 500 policies alhora, amb l'objectiu d'arribar fins als 30.000 agents. La secretària general del SUP, Mónica Gracia, ha assegurat que es tracta d'un "moment històric", i ha explicat que amb el curs busquen que els agents se sentin "més segurs". "Tenim un problema als carrers, hi ha una violència desmesurada i l'autoritat s'ha perdut. Els companys estan més en risc i volem que se sentin més segurs", ha assegurat.
L'anunci ha provocat malestar en altres sindicats policials, com ara la Unió Federal de Policia (UFP), que ha advertit que "la formació és una cosa molt seriosa" i que està en joc el "prestigi policial". "La imatge policial pot veure's malmesa si la nostra formació és impartida per personal no habilitat en cursos que no estan homologats", han avisat des d'aquest sindicat. Des de Jupol, actual sindicat majoritari, també han defensat implementar "formació que es pugui afegir a l'expedient i sigui baremable" i que es faci amb rigor i "sense cap ingerència externa". Davant aquestes crítiques, Esteve ha assegurat que "el 95% dels formadors són policies i guàrdies civils en actiu", tot i que en declaracions posteriors a El País ha rebaixat aquest percentatge al 85%.
Interior estudia l'obertura d'expedient
Tot i que el SUP ha assegurat que el curs serà "homologat i baremable", fonts del Ministeri de l'Interior ho han negat, i han subratllat que el curs no compta "amb cap suport per part de la Direcció General de Policia". En aquest sentit, el ministeri ha puntualitzat que la formació a l'àmbit de la Policia Nacional és impartida per la Divisió de Formació i Perfeccionament i el Centre Universitari.
D'altra banda, el ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska ha anunciat que estudiarà l'obertura d'un expedient per analitzar la "possible impugnació del conveni" anunciat per Desokupa i el SUP i estudiar si aquest "conculca els valors democràtics". En aquest sentit, s'ha compromès que qualsevol formació externa, malgrat que no tingui valor acadèmic i no sigui computable per a les avaluacions professionals, "respecti plenament els valors democràtics i principis constitucionals".
Sumar reclama explicacions a Interior
El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha anunciat que preguntarà a Interior al Congrés sobre aquesta qüestió, perquè doni explicacions sobre com actuarà davant "la infiltració ultradretana a les forces i cossos de seguretat". "L'agenda de democratització de l'Estat ha d'enfrontar aquestes tasques per no ser només cosmètica", ha assenyalat en un missatge a X. La líder de Podemos, Ione Belarra, ha anat més enllà i ha reclamat la "il·legalització" de Desokupa, que defineix com "una organització paramilitar".