Polèmica amb Amnistia Internacional per una campanya sobre el vel obligatori a l'Iran. La cosa és que l'organització s'ha fet ressò aquest dimecres d'una notícia del mitjà de comunicació satíric El Mundo Today, que s'ha inventat que la república islàmica "planeja construir un vel gegant d'un milió de quilòmetres quadrats per tapar les principals ciutats". "És una brutalitat, però, per desgràcia, no ens sorprèn. Només és un pas més en la seva política de persecució als drets de les dones i nenes. Què serà el següent?", ha piulat Amnistia Internacional.
La piulada, però, no ha tingut l'efecte esperat entre alguns usuaris. Hi ha hagut persones que no han entès la ironia del missatge i s'han preguntat si l'organització sabia que El Mundo Today és satíric, de manera que Amnistia Internacional ha respost que es tracta d'una campanya per "conscienciar sobre la situació de les dones i les nenes a l'Iran". Tanmateix, hi ha hagut altres usuaris que han censurat l'estratègia, ja que es tracta d'una qüestió molt seriosa sobre la qual una organització així no hauria de fer broma.
‼️ Irán construye un velo gigante para obligar a todas las mujeres a cubrirse. Es una brutalidad, pero, por desgracia, no nos sorprende. Solo es un paso más en su política de persecución a los derechos de las mujeres y niñas. ¿Qué será lo siguiente? https://t.co/a2JxfVwQPv
— Amnistía Internacional España (@amnistiaespana) March 27, 2024
La posició d'Amnistia Internacional sobre l'Iran
Davant les crítiques, Amnistia Internacional ha recuperat l'últim comunicat que va difondre sobre la situació de les dones i les nenes a l'Iran. Va ser el 6 de març, just abans del Dia Internacional de les Dones Treballadores, quan va denunciar que les autoritats iranianes portaven a terme una campanya a gran escala per fer complir l'obligatorietat del vel mitjançant "la vigilància generalitzada de les dones i les nenes en els espais públics i controls policials massius dirigits a les conductores".
Així, l'organització va lamentar que "s'ha confiscat el vehicle arbitràriament a desenes de milers de dones com a càstig per incomplir la legislació sobre l'ús del vel a l'Iran". "Altres han estat enjudiciades i condemnades a rebre assots o a presó, o a altres tipus de penes, com multes o assistència forçosa a classes de moralitat", va afegir, entre moltes altres dades que van difondre en l'extensíssim comunicat sobre els problemes d'igualtat a la república islàmica. Ara, però, hi ha persones que han entès que l'organització ha estat massa frívola amb aquest tema.