Uns 300 migrants procedents de l'Àfrica subsahariana van arribar a Calella, al Maresme, la nit de dijous passat, davant la sorpresa de l'Ajuntament i de la població, que no esperava l'arribada de tantes persones de cop. Es tracta d'homes joves, que van arribar en pastera a Canàries i posteriorment han estat traslladats a Catalunya. Els migrants han demanat asil, i la Creu Roja els ha allotjat —en el marc del seu programa d'acollida— a diversos hotels del municipi, i les pròximes setmanes n'estudiarà cada cas i els anirà reubicant. El batlle, Marc Buch, ha lamentat en declaracions a Catalunya Ràdio que "en un municipi de 20.000 habitants, l'arribada de 300 persones tensa molt el sistema", en referència a la sanitat i als serveis socials.
Diversos habitants de Calella s'han fet ressò a les xarxes de l'arribada dels migrants a diversos hotels, com ara l'hotel Terramar o l'hotel Garbí, i han criticat que la Creu Roja els traslladés de nit i sense haver-ne informat abans. En aquests hotels es van allotjar també el març del 2022 diversos refugiats ucraïnesos, que en alguns casos s'han instal·lat a la ciutat maresmenca de forma permanent. "Calella és un municipi molt solidari, però hi ha un moment que de tant tibar les costures s'acaben trencant, i això és el que volem evitar", ha apuntat Buch sobre la nova arribada de migrants.
Calella és el municipi amb la proporció de població estrangera més gran de la comarca. Mentre que al Maresme la població estrangera representa el 12,31%, a Calella aquest percentatge s'enfila fins al 18,53%, segons les xifres oficials del padró a 1 de gener del 2022. Quant a l'origen de la població migrant al municipi, el 34,9 % prové del continent europeu, el 28,5% de l'Àfrica, el 24,1% d'Amèrica i el 12,4% de l'Àsia.
Com funciona el sistema d'acollida per a sol·licitants d'asil?
La Creu Roja és una de les entitats col·laboradores del sistema d'acollida i integració per a sol·licitants i beneficiaris de protecció internacional del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Aquest programa té diverses fases, i els migrants que han arribat a Calella es trobarien a la primera, la d'avaluació i derivació, en la qual la Creu Roja valora les circumstàncies de cada persona. La fase següent és la d'acollida, en la qual s'assigna a les persones demandants d'asil un lloc per viure, es garanteix la cobertura de les necessitats bàsiques i es fa una orientació i formació laboral. El procés acaba amb la fase d'autonomia, mitjançant la qual es garanteix l'emancipació i la plena integració a la societat.