Nova polèmica a les xarxes socials. Aquesta vegada la causa ha estat un vídeo del departament d'Igualtat i Feminismes en què es reivindica i promociona la pràctica del 'topless'. Aquest vídeo llançat per la Generalitat de Catalunya amb motiu del dia internacional d'aquesta pràctica, però, no ha estat ben rebut a les xarxes socials que s'han encès. El vídeo critica que les dones hagin de tapar-se el pit en alguns llocs, mentre que els homes no. Tot això, sota el marc d'una reivindicació que recorda que les dones tenen dret a no cobrir-se els pits, ja que aquest fet seria una discriminació.
El vídeo, amb el lema 'Normalitat Feminista', arrenca amb una imatge d'un home sense samarreta i amb el mugró descobert. Segons després, però, apareix la imatge d'una dona tapant-se els pits. "Aquest mugró és lliure", diu el vídeo mentre ensenya la imatge d'un pit masculí, però "aquest no", afirma mentre ensenya el pit d'una dona, tot i que està tapat amb la mà. La iniciativa s'ha promocionat a Twitter amb un vídeo en què s'explica que en estar els mugrons de les dones coberts des de molt petites fa que la sexualització del cos de les dones comenci des d'edats molt primerenques. “Que t'hagis de cobrir els pits no és normal, és discriminació” és el lema principal de la campanya que fa una crida a les dones recordant-los que aquesta pràctica és un dret.
La sexualització de les #dones comença de ben petites i ens acompanya tota la vida
— Igualtat i Feminismes (@igualtatcat) August 23, 2022
Que ens haguem de cobrir els pits en alguns espais n'és una mostra. És també #discriminació
En el dia mundial del #topless, reivindiquem l'alliberament dels nostres cossos#NormalitatFeminista pic.twitter.com/VTjxdHAE8Q
Múltiples polèmiques
Arran d'aquest vídeo de poc més de mig minut, els usuaris a Twitter han respost iradament per diversos factors. D'una banda, han criticat que en diversos segons del vídeo apareguin els cossos de dues nenes menors. De l'altra, molts usuaris i usuàries han volgut recordar que aquesta pràctica de dur el tors superior despullat no està prohibit a les platges del nostre país. "No trobo bé que surtin nenes petites en un vídeo sobre el 'topless'", han criticat diversos usuaris. Sobre la qual cosa han rebut respostes donant-los tota la raó.
La polèmica principal, però, ha vingut per la contradicció dels departaments del Govern a l'hora de fer campanyes, com aquesta, en què es promociona anar amb els pits a l'aire, però, en canvi, una altra conselleria ha defensat el dret a tapar-se els cabells. Els usuaris han reclamat que dues conselleries del mateix Govern -Cultura i Igualtat i Feminismes- que estan dirigides pel mateix partit emetin dos missatges contradictoris. "No és normal haver de cobrir els pits, però sí tot el cos", han reaccionat estupefactes els usuaris. A la titular d'Igualtat del Govern, Tània Verge, hi ha qui li ha preguntat si està a favor que les dones no es cobreixin el pit, però sí el cap, com fa la seva companya de partit i diputada Najat Driouech, que llueix un vel islàmic al seu escó del Parlament català.
🔘 Els termes dels vels islàmics, en una nova infografia interactiva
— Termcat (@termcat) July 7, 2022
➡️ Aquí en parlem https://t.co/Bm1TMEehCf 👇 pic.twitter.com/TNl0frewZW
"Pareu d'humiliar la intel·ligència dels catalans! Cobrir-se els pits és "discriminatori" i cobrir-se els cabells és llibertat individual?", han censurat molts usuaris. En aquesta línia es mostren molts usuaris. És el cas d'aquesta usuària que ha atacat el Govern i, en concret, la conselleria: "Reivindiqueu l'alliberament dels nostres cossos mentre defenseu religions que ho prohibeixen. Bravo.", ha respost de forma enèrgica.