Polèmica per la col·laboració de la Universitat de Lleida (UdL) amb un concurs d'Història impulsat per entitats espanyolistes, com ara el sindicat de professors de secundària AMES, contrari a la immersió lingüística; la Fundació Neos, de Jaime Mayor Oreja; l'entitat Aixeca't, a favor de la unitat d'Espanya i en contra del moviment independentista; la Reial Acadèmia de la Història; Historiadors de Catalunya, que qüestiona el relat independentista sobre la guerra de Successió i el Decret de Nova Planta; i l'Associació Cultural Héroes de Cavite, que té com a missió difondre la història dels països hispans i defensar l'idioma. Davant les crítiques, la institució ha demanat disculpes i ha retirat la col·laboració al controvertit concurs d'Història d'Espanya.
Fins a aquest divendres a la tarda, la UdL cedia un espai per a l'Olimpíada d'Història d'Espanya —programada pel 21 de març— i premiava el guanyador amb l'import de la matrícula del primer curs a la universitat. Es tractava d'una competició entre alumnes de segon de batxillerat que s'havia de celebrar a la Facultat de Lletres i que consistiria en un examen tipus test d'unes 50 preguntes amb quatre respostes. En el seu lloc web, els organitzadors remarquen que les preguntes serien sobre tota la Història d'Espanya, tot i que van adreçades als estudiants de segon de batxillerat a Catalunya. La previsió era que aquest mes s'enviés a tots els centres educatius la documentació perquè els professors d'Història inscriguin els alumnes interessats, però ara es desconeix el futur del concurs.
Què ha passat?
Consultada per l'ACN, la vicerectora d'Estudiants i Mobilitat de la UdL, Montserrat Rué, havia argumentat que es tracta d'unes proves organitzades per entitats externes i que la institució "no participa ni en la determinació dels continguts ni en la correcció". Tanmateix, la universitat sí que pot facilitar espai per dur a terme les olimpíades i el Consell Social pot premiar els guanyadors amb l'import de la matrícula del primer curs si decideixen estudiar-hi. "No és tant un reconeixement a l'activitat com una eina promocional de captació d'estudiants", havia al·legat.
La proposta no va arribar directament de l'entitat organitzadora, sinó que la va canalitzar un professor de la UdL, que ha explicat a l'ACN que el sindicat AMES es va posar en contacte amb ell perquè li calia el seu suport per tenir un espai per celebrar la prova. La proposta es va enviar al Vicerectorat d'Estudiants i d'aquí va anar al Consell Social, que ho va acceptar. El 2024, el mateix sindicat va organitzar una olimpíada de llengua castellana i literatura a la UdL, però sense el suport de les altres entitats.
La UdL rectifica
Ha estat aquest divendres quan s'ha conegut la col·laboració de la UdL amb el concurs, cosa que ha aixecat polseguera. Vista la controvèrsia, la institució ha rectificat i ha admès que la proposta "no compleix amb el perfil mínim exigible per una universitat pública, atesa la seva vinculació amb entitats fortament ideologitzades i amb un biaix notori pel que fa a la visió de la història, incompatible amb el rigor acadèmic propi de les universitats". "La Universitat de Lleida ja no té cap vinculació amb aquesta activitat", ha sentenciat.
En aquesta línia, la UdL ha reconegut els errors: "En concret, no haver aplicat una vigilància acadèmica estricta sobre aquesta proposta, que venia de la mà d'un dels membres del professorat, de l'àrea esmentada, i per tant reconeixem aquests dos nivells de manca de control". "Ens comprometem a revisar de forma immediata els procediments d'acceptació d'aquest tipus de col·laboracions, per tal que no es repeteixin els errors actuals", ha afegit, abans de demanar disculpes "a la societat lleidatana i catalana per aquesta incidència, que afecta només una activitat lateral que ni tan sols ha promogut la Universitat de Lleida, però que, en la mateixa mesura que la institució assumeix els errors esmentats, mereix les explicacions pertinents".