Polèmica per la possible venda d'un poblat talaiòtic de Menorca per un milió d'euros. Un portal immobiliari de propietats de luxe ha posat a la venda per 950.000 euros el poblat talaiòtic de Binissafullet, a Sant Lluís. Es tracta d'un jaciment protegit com a bé d'interès cultural (BIC), però que no va ser inclòs finalment en la relació de monuments de la Menorca Talaiòtica distingits amb la declaració de patrimoni de la humanitat per part de la Unesco. El recinte prehistòric ocupa 6.000 metres quadrats (dels 16.000 que n'ocupa la propietat) i fou excavat el 1990, quan es va aprofitar per restaurar i redreçar la taula —l'element central.

L'anunci de l'agència Sotheby's destaca que és "una oportunitat irrepetible per a un col·leccionista particular que vulgui adquirir no només una joia arquitectònica, molt representativa de Menorca". A més, afegeix que és "un recinte excepcional per a l'organització d'esdeveniments culturals privats". En declaracions a IB3, l'agència ha reconegut que el preu del poblat era el 2010 de només 130.000 euros i que ara s'ha incrementat considerablement pel reconeixement internacional de la Unesco.

L'anunci de Sotheby's per vendre el poblat talaiòtic de Binissafullet

L'exigència de Més per Menorca a Prohens

El Consell de Menorca (en mans del PP) ha reaccionat a la polèmica i ha manifestat que el 85% dels béns del patrimoni històric de l'illa són de propietat privada, de manera que es poden vendre i comprar sense que això comporti una desprotecció del monument. I és que, suposadament, el propietari de qualsevol BIC està obligat a garantir-ne la conservació, facilitar-ne la inspecció i permetre'n la visita pública durant un mínim de quatre dies al mes. En aquest cas, el Consell té un acord amb el propietari actual del poblat talaiòtic de Binissafullet que compromet l'administració a assumir-ne el manteniment a canvi que es permeti visitar-lo cada dia (no només els quatre dies mensuals marcats per la llei). Això vol dir que el Consell negociarà un acord semblant amb el nou propietari, si finalment el poblat es ven i canvia de mans.

Res d'això no ha agradat als ecosobiranistes de Més per Menorca, que han demanat al Govern de Marga Prohens que "aturi immediatament" l'operació de compravenda del poblat i l'adquireixi amb fons de l'impost de turisme sostenible. Per què? Doncs perquè "conté una de les set úniques taules que romanen en peu a l'illa". Els nacionalistes també han recordat que la llei de patrimoni històric de les Balears del 1998 atorga a l'executiu i als consells insulars la possibilitat d'exercir el seu dret de tempteig i retracte davant la venda de qualsevol BIC, motiu pel qual ha apressat els populars a actuar. El portaveu de la formació, Josep Juaneda, ha lligat l'operació a la "dinàmica especulativa que afecta greument Menorca per la pujada dels preus immobiliaris" i ha reclamat que es posi fre a la "mercantilització" perquè "l'illa no està en venda".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!