L'Ajuntament de Premià de Dalt ha contractat a la polèmica empresa Desokupa com a assessora per realitzar desnonaments al municipi. El consistori ha explicat que ha arribat a un acord amb l'empresa i han signat un contracte d'un any per un import de 3.000 euros més IVA anuals. L'objectiu de la contractació és que Desokupa faci funcions "d'intermediació per a la recuperació de béns immobles ocupats de manera mafiosa i/o delinqüencial", uns fets que l'Ajuntament considera que "sempre generen un problema de seguretat en la població". Aquesta organització està liderada per Daniel Esteve, un exporter de discoteca amb antecedents policials i pròxim a partits d'ultradreta.
"Mètode alternatiu"
L'Ajuntament de Premià de Dalt, conscient de les crítiques que pot suscitar aquesta contractació, ha subratllat en un comunicat que l'empresa "ofereix un mètode alternatiu que té com a finalitat la resolució amistosa de la controvèrsia i evitar, en la mesura que sigui possible, un procediment judicial per a la recuperació de la possessió de l'habitatge en qüestió per part de la propietat". L'alcalde de la localitat, Josep Triadó (JxCat), ha explicat a Efe que aquest assessorament és únicament per a "ocupacions mafioses" perpetrades per "autèntiques bandes organitzades" i ha destacat que la tipologia de la població que viu a Premià de Dalt és susceptible a patir aquesta problemàtica.
L'alcalde ha indicat que es tracta d'un assessorament, la qual cosa significa que aquesta organització no actua, sinó que és la Policia Local qui ho fa "d'acord amb els criteris que consideri oportuns", i que en casos d'ocupacions motivades per situacions de pobresa hi ha seguiment per part de serveis socials. Triadó ha assegurat que esperen que aquest assessorament de Desokupa tingui un efecte "dissuasiu". Altres organitzacions antidesnonaments han criticat els mètodes que utilitza Desokupa i el 2016 va arribar a organitzar-se una campanya sota el nom 'Stopdesokupa', que comptava amb el suport de la PAH, "amb l'objectiu de visibilitzar i combatre la contractació de perdonavides per part de propietaris especuladors". En referència a aquestes crítiques, l'alcalde ha defensat que "tothom té dret a opinar".
Els antecedents de Desokupa
Empreses similars a Desokupa ja han estat condemnades per coaccions a Madrid. El mateix Esteve, el líder de l'organització, ha difós durant anys missatges racistes en xarxes socials, a més de publicar dades personals, amenaçar i fins i tot intimidar ocupes. Tot i que Esteve s'ha desvinculat sempre de qualsevol partit polític, la seva ideologia s'acosta al partit d'ultradreta Vox, on fins i tot se'l va poder veure participant en un acte de precampanya amb Macarena Olona abans de les eleccions a Andalusia. Alguns activistes de l'habitatge denuncien que la influència d'Esteve i la seva presència en els mitjans ha contribuït a “legitimar la criminalització” contra les persones que pateixen problemes d'habitatge. Evidentment, segons la web de Desokupa, aquesta organització intervé entre el propietari i els ocupes "sense cap mena de violència i amb la presència d'un advocat que està present en totes les negociacions per garantir que no s'infringeix la llei".
L'any 2018 l'empresa va estar acusada de provocar un avortament durant un desnonament al Raval. Shah Salahuddin va explicar aleshores que després de rebre diverses visites de Desokupa, el 6 d'octubre els van tallar la llum i, unes hores més tard, diversos treballadors d'aquesta empresa es van presentar al pis. Quan la dona, Joly Aktar, va obrir, els membres de Desokupa van empènyer la porta i ella va caure. Shah va arribar de treballar a la 1 de la matinada i es va trobar Joly, que estava embarassada d'uns tres mesos, a terra en un bassal de sang i la seva filla plorant. Finalment, Desokupa va quedar absolta en la petició de condemna per delicte lleu de coaccions contra els veïns.